latinica  ћирилица
24/07/2019 |  15:51 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Bijeljina grad sporta

Bijeljina je dobila status Evropski grad sporta 2020. godine.

Priznanje je stiglo od Evropske federacije prestonica i gradova sporta. Ovaj status Bijeljini će donijeti, između ostalog, lakšu mogućnost dobijanja sredstava za sport iz evropskih pristupnih fondova.

Prema riječima gradonačelnika Bijeljine u dobijanju statusa Evropski grad sporta 2020 godine presudilo je ulaganje u sport, infrastruktura i masovnost bavljenja sportom u Semberiji. 

Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da je u Bijeljini više od 10.500 djece uključeno u raznovrsne sportske aktivnosti, što je deset odsto stanovništva, a i u prosjeku evropskog standarda. Navodi i da je presudilo i to što ovaj grad već 15 godina ulaže u sport i omladinu - naviše u čitavoj BiH.

Sportski radnici u Bijeljini pozdravljaju dobijanje ovog priznanja, ali ističu da je potrebno mnogo toga uraditi kako bi Bijeljina ostala istinski grad sporta i u budućnosti. 

Trener u FK Zenit Žarko Novaković kaže da nedostaje veći pomak u posljednjih 20 godina.

- U vrijeme kad sam je trenirao na stadionu, pa do danas, ništa se značajnije nije promijenilo. Loklana administracija ne može da ispoštuje ovoliki broj stanovnika i ovoliki broj djece, i omogući im bolje uslove za rad - kaže on.

U situaciji kada Bijeljina nema gradsku dvoranu, a klubovi muku muče sa terminima za treninge u školskim salama, kada na gradskom stadionu ne postoje reflektori i drugi uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica, pojedini lokalni političari sugerišu gradonačelniku da se ne hvali mnogo najnovijim priznanjem.

Odbornik u gradskoj skupštini Aleksandar Đurđević kaže da su imali primjer da dva košarkaška kluba igraju Premijer ligu BiH, od koji jedan ima 150.000 KM, a drugi je ostao bez ikakvih primanja.

- Ili npr. odbojkaški klub igra evropske utakmice, a nema nikavu pomoć grada - ističe Đurđević.

Gradonačelnik kaže da je Bijeljina u rangu Sarajeva, kao da samo Bijeljina i Sarajevo imaju dva premijerligaša. 

Mićić obećava skoru gradnju reflektora na gradskom stadionu vrijednu 900.000 KM, teren sa vještačkom travom, istočnu tribinu, svlačionice, a u parku teretanu na otvorenom i nove staze.