latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:15 ⇒ 25/07/2019 | 09:07 | Autor: RTRS

Savez sindikata: Povećati najnižu platu i zaustaviti odlazak radnika

Savez sindikata Republike Srpske traži da se od septembra poveća najniža plata, a to će biti i na dnevnom redu sljedeće sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Traže da se o platama govori i na tematskoj sjednici Vlade, a bude li potrebno i u republičkom Parlamentu. Cilj je da se zaustavi odliv radne snage.

Sačekaće Savez sindikata da prođu godišnji odmori, a onda od Vlade očekuje da u septembru održi tematsku sjednicu. Tema goruća za radnike u Srpskoj – plate. Prije sjednice Vlade, sješće sa socijalnim partnerima. I to u srijedu, 31. jula.

- Tražićemo da najniža plata od septembra umjesto sadašnjih 450 na 550 KM, a krajem decembra novo povećanje, ili da od 1. januara najniža plata iznosi najmanje 600 KM - istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Mišićeva kaže da su u Vladi spremni da razgovaraju o tome. Već sada zna da za tu tačku dnevnog reda nema podršku poslovne zajednice. Potvrđuju to poslodavci, jer, kažu, novembar je mjesec u kojem će se razgovarati o najnižoj plati.

- Trenutno nije objektivan ni jedan ni drugi zahtjev. Mi ćemo, naravno, u periodu kada za to dođe vrijeme, pred kraj godine, sa Vladom pričati o takvim mogućim rješenjima - rekao je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da je pravo vrijeme da se otvore razgovori o platama upozoravaju i granski sindikati.

- Tražimo apsolutno povećanje plata, za sve zaposlene u našim oblastima i sada je trenutak da prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu Vlada ispuni obećanja i poveća plate radnicimau ovom sektoru - napominje Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Sindikat metalske industrije i rudarstva, u nedostatku opšteg kolektivnog ugovora, poziva poslodavce da otpočnu razgovore o granskim kolektivnim ugovorima.

- Naš stav, svih deset predsjednika granskih sindikata, je da uputimo poziv svim predsjednicima udruženja da do 1. septembra dođe do sastanka na kojem ćemo otvoriti pregovore - poručio je Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Sindikat podsjeća i na mjere Vlade kojima je u posljednje vrijeme rasterećena privreda, stimulisani poslodavci, a plate radnika povećane. Posljednja među njima je povrat dijela poreza i doprinosa na uvećani dio plate radnicima, što, kako tvrde u Sindikatu, pojedini nesavjesni poslodavci zloupotrebljavaju.