latinica  ћирилица
24/07/2019 |  16:25 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Brčko: Prepolovljen promet robe u Luci zbog zatvaranja mosta

Od zatvaranja mosta Brčko-Gunja u Hrvatskoj, promet teških roba smanjen je za više od 50 odsto, tvrde u Luci Brčko.

Dogovor Vlade Brčko i Vlade Vukovarsko-sremske županije o obnovi mosta, može da bude realizovan ako predstavnici političkih stranaka daju svoju saglasnost.

Dva špediterska preduzeća su zatvorena zbog lošeg poslovanja nakon zatvaranja mosta "iz bezbjednosih razloga". Promet je drastično opao više od 50 odsto, i u preduzeću Delta S.

Slaviša Milošević, preduzeće Delta S, kaže da svi koji se u Brčkom bave uvozom idu na granične prelaze uzvodno rijekom Savom, a to su Orašje, Šamac, Gradiška i Brod.

Gubitke od najmanje 50 odsto trpi i Luka Brčko koja za svaki teret transportovan kamionom dobija 70 odsto, a UIO BiH 30 odsto dobiti. Ovdje tvrde, da im je svakog mjeseca sve teže.

Marinko Viljušić, direktor Luke Brčko, kaže da na carinski terminal u Luku dnevno dođe od pet do deset kamiona, a nekada ih je bilo i po stotinu na dan.

Vlada Brčko je sa Vladom Vukovarsko-sremske županije dogovorila obnovu dotrajalog mosta i možda izgradnju dodatnog kolosijeka za teške terete. Novi most nije moguće izgraditi, jer bi to zahtijevalo i određene saglasnosti EU. Ako u međunarodnim fondovima ne bude novca za most, Vlada Brčko je spremna da u budžetu za narednu godinu predvidi dio sredstava.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milčić kaže da je distrikt već ukalkulisao određena sredstva koja će biti raspoređena iz viška prihoda nad rashodima ЈP Putevi za ove namjene, tj. za izradu projektno-tehničke dokumentacije i prvu fazu rekonstrukcije postojećeg mosta.

Ako za rekonstrukciju bude i političke volje, obnova starog mosta bi počela polovinom naredne godine. U međuvremenu bi tereti, možda bili transportovani skelom, što su, nakon ispitivanja, preporučili stručnjaci iz Pančeva. I za to je potrebna politička saglasnost u BiH.