latinica  ћирилица
24/07/2019 |  17:06 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

Iz GIKIL-a za devet godina izvučen 21 milion KM na sumnjiv način

Iz firme "Global ispat koksna industrija Lukavac" u posljednjih devet godina izvučeno je na sumnjiv način oko 21 milion KM, rečeno je danas na konferenciji za novinare koja je održana u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.
TK - Kantonalno tužilaštvo  (Foto:rtvtk.ba) -
TK - Kantonalno tužilaštvo (Foto:rtvtk.ba)

Postupajući tužilac u ovom predmetu Ćazim Serhatlić rekao je da Tužilaštvo sumnja da je od 2006. do 2015. godine posredstvom menadžerskih ugovora iz GIKIL-a izvlačen novac za koji se smatra da je neosnovano isplaćen, prenijeli su federalni mediji.

Prema saznanjima Tužilaštva, novac je bio usmjeren na više nepoznatih adresa da bi na kraju završio na računima firme GSHL koja je u vlasništvu Indijca Pramoda Mitala, koji je juče uhapšen.

Osim Mitala, uhapšeni su član Nadzornog odbora GIKIL-a Redžip Daš i generalni direktor ove firme Parameš Batašarija, zbog sumnje da su izvlačili novac iz lukavačke Koksare.

Istražne radnje kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona o dešavanjima u GIKIL-u, rečeno je danas, počele su početkom 2016. godine kada je podnešena krivična prijava protiv tadašnjeg generalnog direktora Debasiša Gangulija.

Glavni Tužilac Kantonalnog tužilaštav Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić rekao je da je raspisana potjernica za Gangulijem, i dodao da se, prema informacijama koje Tužilaštvo ima, on nalazi u Londonu.

Biće zatražena i međunarodna pravna pomoć posredstvom Ministarstva pravde BiH, kako bi Ganguli bio dostupan pravosuđu Bih.

Istragom su, osim četiri državljana Indije Pramoda Mitala, Radžiba Daša, Parameša Batašarija i Debasiša Gangulija, obuhvaćena i dva državljanina BiH Faik Buševac i Vehid Mešić, koji se sumnjiče za sklapanje štetnog Aneks ugovora, prema kome se GSHL, kompanija u vlasništvu indijskih državljana, obavezala na ulaganja i plaćanje ugovorenih obaveza u iznosu od 45 miliona KM, što nikad nije učinjeno.

Ljubić je rekao da građani Tuzlanskog kantona najviše očekuju od Tužilaštva da se kriminal, koji se dešavao u GIKIL-u, adekvatno kazni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona saopštilo je danas da su juče u Lukavcu uhapšena tri lica zbog sumnje da su nanijeli višemilionsku materijalnu štetu firmi GIKIL.

Uhapšeni su suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a P.M. /63/, član Nadzornog odbora GIKIL-a R.D. /48/ i generalni direktor GIKIL-a P.B. /56/, sva trojica državljani Indije.

U pretresu prostorija i vozila na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni, pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumenta i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Pretresi, u kojima je izuzeta određena dokumentacija i iz službenih prostorija GIKIL-a, izvršeni su po nalogu Kantonalnog suda Tuzla.

Uhapšena lica se sumnjiče da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima - produženo krivično djelo, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, kao i zloupotreba ovlašćenja u privrednom poslovanju, čime su nanijeli višemilionsku štetu pravnom licu GIKIL.

Osumnjičeni će, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.