latinica  ћирилица
24/07/2019 |  20:08 | Autor: SRNA

Župljanin: Pronaći i kazniti počinioca

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin rekao je da što prije treba otkriti i u skladu sa zakonom sankcionisati autora javno upućene prijetnje smrću srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i naveo da se nikada ne može sa sigurnosti reći koliko je ozbiljna neka prijetnja.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Ovo nije prvi put da se javno izražavaju prijetnje javnim ličnostima, ljudima koji obavljaju najviše državne funkcije - naveo je Župljanin Srni i dodao da bi najnovijom prijetnjom trebalo da se pozabave nadležni organi kako bi se u budućnosti preduprijedilo takvo nešto.

Konstatujući da je očito da je u ovom slučaju zakazala i BN televizija koja je pustila komentar sa prijetnjama smrću Dodiku, Župljanin je precizirao da bi pronalaženjem počinioca trebalo da se pozabave Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske unutar svojih nadležnosti, te Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/, koja je zadužena da štiti srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Nerazumno je da u ovo vrijeme imamo ljude sa tako gnusnim namjerama i mislima - istakao je Župljanin.

On je pozvao nadležne da što prije pronađu lice koje je uputilo takvu poruku i da ga u skladu sa zakonom kazne, upozorivši da bi nekažnjavanje dovelo do novih prijetnji i stvaranja povećane uznemirenosti u javnosti.

- Mi nikada ne možemo biti sigurni da je li je svaka pojedinačna prijetnja najobičnija glupost ili ima ozbiljne namjere i ozbiljne pozive - zaključio je Župljanin.

Na portalu BN televizije sinoć je objavljen tekst pod naslovom "Vukanović: Dodik se okružio papcima" u kome su preneseni dijelovi intervjua koji je za sarajevski list "Oslobođenje" dao poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, a ispod teksta su emitovani prijeteći i uznemirujući komentari.