latinica  ћирилица
25/07/2019 |  21:20 ⇒ 21:21 | Autor: Agencije

Hrvatska objavila tajne mape NATO, reagovala Alijansa

Hrvatsko ministarstvo odbrane je, izgleda, slučajno objavilo tajne mape NATO-a u Avganistanu.
NATO, Hrvatska - Foto: ilustracija
NATO, HrvatskaFoto: ilustracija

Skandal se, prema pisanju hrvatskih medija, desio na jučerašnjoj konferencije za navinare na kojoj je saopšteno da su hrvatski vojnici bili mete terorističkog napada u Kabulu.

Portparolka misije NATO-a u Avganistanu kontaktirala je televiziju N1, nakon što je hrvatsko ministarstvo objavilo povjerljivu informaciju koja je potom objavljena u svim medijima.

Nakon što je ministar odbrane Damir Krstičević rekao da su u terorističkom napadu ranjena trojica hrvatskih vojnika, tokom koje je pokazao i kartu lokacije napada, televiziju N1 kontaktirala je zvaničnica NATO-a Debra Ričardson, sa molbom da se ukloni karta na kojoj je bila ucrtana ruta kretanja napadnutog automobila, jer se radi o ugrožavanju bezbjednosti i objavi povjerljivih podataka.

- Objavljena fotografija vezana za tu priču je povjerljiva i nikad nije smjela da bude puštena u javnost - rekla je Ričardsonova, dodajući da objava fotografije "ugrožava bezbjednost koalicionih snaga u Kabulu".

Ričardsonova je, na pitanje da li je kontaktirala i hrvatsko ministarstvo, odgovorila: "Vjerujem da ih NATO kontaktira".

- Ne znam odakle vam ta informacija, sve što je Hrvatska objavila bilo je potrebno i ništa nismo objavili što je bilo nepotrebno i ništa nismo prekršili, vodili smo računa o bezbjednosti i vodili smo računa da hrvatska javnost bude informisana - rekao je Krstičević.