latinica  ћирилица
27/07/2019 |  07:28 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Sjećanje na dječaka Slobodana Stojanovića

Parastos dječaku Slobodanu Stojanoviću i drugoj nevino stradaloj djeci biće služen u porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika.
Parastos Slobodanu Stojanoviću - Foto: RTRS
Parastos Slobodanu StojanovićuFoto: RTRS

Porodica i predstavnici boračkih organizacija Zvornika položiće cvijeće i prislužiti svijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen Stojanović.

Dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića ubila je u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika Elfeta Veseli, koja je bila pripadnica Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica, takozvane Armije BiH.

Slobodan je mučenički stradao kada se, nakon što je izbjegao sa roditeljima, vratio u svoje selo da odveže psa, koji je ostao u dvorištu, i nikad se više nije vratio.

Tijelo dječaka pronađeno je 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja pet srpskih boraca.

Identifikovan je DNK analizom, nakon čega je sahranjen na groblju u Drinjači.

Prema nalazima patologa Zorana Stankovića, koje su tada prenijeli mediji, dijete je svirepo ubijeno - stomak mu je bio izrezan u obliku krsta i imao je vidne povrede glave.

Sud BiH je 8. maja izrekao prvostepenu presudu kojom je Elfeta Veseli osuđena na 10 godina zatvora za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića.