latinica  ћирилица
27/07/2019 |  10:15 ⇒ 10:23 | Autor: SRNA

Više od 140 godina zatvora za 37 terorista

Sud BiH je u proteklih osam godina za krivična djela terorizma pravosnažno osudio 37 građana BiH na ukupno više od 140 godina zatvora. Riječ je o licima pravosnažno osuđenim od novembra 2011. do aprila 2019. godine.
Mevlid Јašarević - Foto: Beta/AP
Mevlid ЈašarevićFoto: Beta/AP

Na osnovu zvaničnog spiska Suda BiH, na najveću kaznu zatvora, zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško provrijeđena njegova koleginica Edina Hindić, na 35 godina robije osuđen je Haris Čaušević Oks, piše Dnevni avaz.

U ovom procesu Naser Palislamović je oslobođen optužbe.

Sud BiH pravosnažno je na 15 godina zatvora osudio Mevlida Јašarevića, koji je pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.

Na sedam godina osuđen je Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH.

Na spisku osuđenika sa kaznom većom od 10 godina je i Adnan Haračić, kojem je, takođe, suđeno zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine, a koji je nakon priznanja krivice osuđen na 14 godina zatvora.

Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić osuđeni su 2013. godine zbog planiranja atentata na HDZ-ovog poslanika u skupštini Zeničnko-dobojskog kantona Ivu Tadića. Dervišević je osuđen na šest, Sefer na pet i po, a Bonić na pet godina.

Rijad Rustempašić osuđen je 2011. godine na četiri i po godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu.

Na spisku optuženih je i 10 građana BiH koji su potpisali sporazum o priznanju krivice za učešće u borbama u Siriji, a bili su pripadnici Islamske države.

Sud BiH je zbog učešća u borbama u Siriji na više od 40 godina zatvora osudio 23 državljana BiH.

Enes Mešić, Osman Abdulaziz Kekić, Safer Brkić, Munib Ahmetspahić osuđeni su na po tri godine. Husein Erdić dobio je tri i po godine, a Mehmed Tutić osuđen je na četiri godine zatvora.

U aprilu ove godine Munib Ahmetspahić osuđen je na tri godine.

Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić, Almir DŽinić, Nermin Šabić i Nedžad Mujić potpisali su prije dvije godine sporazume o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH i osuđeni su na po godinu zatvora.

Na spisku svih osuđenih su Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić, Edis Velić, Adnan Haračić, Zijad Dervišević, Amel Sefer, Saša Bonić, Mevlid Јašarević, Haris Čaušević, Husein Erdić, Midhat Trako, Nevad Hušidić, Merim Keserović, Husein Bosnić, Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić , Almir DŽinić, Nedžad Mujić, Safet Brkić, Nermin Šabić, Mehmed Tutmić, Enes Mešić, Јasmin Јašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić, Samir Hadžalić, Osman Abdulaziz Kekić, Amir Haskić i Munib Ahmetspahić.