latinica  ћирилица
27/07/2019 |  14:29 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Realizuje se vojni sporazum sa Rusijom, stiglo 10 oklopnjaka

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se vojno-tehnički sporazum, dogovoren između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina, realizuje precizno i u skladu sa ugovorenim rokovima, te da je stiglo 10 oklopnih vozila pješadije BRDM-2. Iz Ministarstva su naveli da prilikom njihovog vazdušnog transporta, od strane ruskog prevoznika, nije bilo nikakvih prepreka i da je sva tehnika stigla sigurno i bezbjedno uz poštovanje međunarodnih pravila.
Oklopni transporteri BRDM-2 (foto: sputniknews.com) -
Oklopni transporteri BRDM-2 (foto: sputniknews.com)

Ministarstvo odbrane Srbije zahvalilo je Ministarstvu odbrane Rusije za dosadašnju uspješnu saradnju i dosljedno sprovođenje vojno-tehničkog sporazuma.

Ministarstvo je je izrazilo zahvalnost i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću za pažnju i požrtvovanje zbog koga je Vojska Srbije opremljenija, a materijalni položaj njenih pripadnika bolji i sigurniji.

Ministarstvo odbrane Rusije juče je demantovalo informacije rumunskih vlasti o navodnom blokiranju i zadržavanju brodova sa ruskim oklopnim transporterima koji su išli za Srbiju.

- Ministarstvo odbrane Rusije nije slalo nijedan brod za transport vojne tehnike Dunavom u Srbiju. Sve optužbe o takvim isporukama i navodnim zadržavanjima ruskog transporta sa oklopnim transporterima od strane Rumunije su apsolutna laž - ističe se u saopštenju ruskog ministarstva, koje je poručilo da se izvoz proizvoda vojne namjene iz Rusije u Srbiju odvija u strogom skladu sa međunarodnim pravom i u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo da ta zemlja nije propustila transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

Rumunski mediji su javili da je riječ o 30 tenkova i 30 oklopnih vozila, koje je Rusija donirala Srbiji.