latinica  ћирилица
27/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U Zvorniku održan pomen dječaku Slobodanu Stojanoviću

U porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika, služen je pomen ubijenom dječaku Slobodanu Stojanoviću i drugoj djeci nevino stradaloj u proteklom otadžbinskom ratu.

Istina o stradanju Srba u BiH mora ugledati svjetlo dana, a svi, koji su činili zločine, za njih biti kažnjeni, poručeno je sa ovog pomena. Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović je sa roditeljima, nakon napada pripadnika takozvane Armije BiH, u julu 1992. godine, izbjegao na srpsku teritoriju. Nakon nekoliko dana vratio se u svoje selo da odveže psa, koji je ostao u dvorištu. Uprkos pokušajima, njegova razmjena nije uspjela, a do 1993. godine o njemu se ništa nije znalo.

Mile Vukadinović, koji je bio svjedok ratnih zbivanja, rekao je da je pregovarao sa muslimanima koji su u Kamenici držali zarobljenog Slobodana.

Vukadinović je rekao da je bio prisutan kada je Slobodanovo tijelo pronađeno 16. juna 1993. godine u jami u zaseoku Bajrići u Novom Selu kod Zvornika prilikom iskopavanja posmrtnih ostataka pet srpskih boraca.

- Bilo je za nepovjerovati da je ljudsko biće moglo da uradi tako nešto dvanaestogodišnjem dječaku. Slobodan je bio izmasakritan po rukicama, nogama, glavi, a na grudima mu je bio sječivom urezan krst - podsjetio je Vukadinović.

Malog Slobodana, u julu 1992. godine u naselju Kamenica kod Zvornika, ubila je Elfeta Veseli, pripadnica Diverzantskog voda takozvane Armije BiH. Sud BiH je 8. maja izrekao prvostepenu presudu kojom je osuđena na 10 godina zatvora za ovo svirepo ubistvo. Za porodice srpskih žrtava kazna je neprimjerena.

- Vidite sami da niko u prošlom ratu nije bio pošteđen, ni djeca čak od deset, 12 godina, ni djeca u kolijevci. Ovo vam je jedan od tih primjera da niko ne odgovara. Dok naši ljudi za nedokazane zločine u raznim zatvorima robijaju godinama - istakla je Staka Petrović, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Grada Zvornika.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić istakao je da je najveći monstrum - žena, kojoj nije želio ime da pomene, uprkos čistim dokazima dobila smiješnu kaznu.

Prema njegovim riječima, srpski put dokazivanja istine je mnogo teži nego za druge dvije strane.

- Pored svih dokaza, činjenica, snimaka, izjava, uvijek kada su srpske žrtve u pitanju traži se neko dodatno objašnjenje i obrazloženje - rekao je Tomić.

Porodica i brojne delegacije položile su cvijeće i prislužile svijeće na mjesnom groblju gdje je sahranjen dječak Slobodan Stojanović, a u porti Hrama Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika služen je pomen za svu djecu nevino stradalu u proteklom otadžbinskom ratu.