latinica  ћирилица
28/07/2019 |  16:03 ⇒ 29/07/2019 | 10:15 | Autor: RTRS

Čišćenjem rijeke Save do jeftinijeg tranzita robe

Vodni koridor Savom decenijama nije plovan zbog nanosa pijeska i mulja. To stvara teškoće privrednicima, koji bi ovim putem dopremali i odvozili robe jeftnije nego drumskim i željezničkim saobraćajem. Ima nagovješataja međutim da će Svetska banka za čišćenje korita Save i uređenja Drinskog sliva od poplava, izdvojiti oko 244 miliona evra kredita, kažu u Luci Brčko i Vladi Distrikta.

Rijeka Sava od Siska do Beograda dužine 590 kilometara, nije plovna godišnje oko 100 dana. Najkritičnije je u ljetnom periodu kada bi frekvencija tereta njenim tokom trebalo da bude intenzivna. Situacija je potpuno obrnuta.

- Sa početkom ljeta dosta je nizak vodostaj, danas je Šamac 185, tako da dubina plovnog puta u sektoru Gunja negdje oko 130 cm. To svakako nije dovoljno da bi se odvijala komercijalna plovidba - pojašnjava Mladen Rogić, kapetan Kapetanije u Luci Brčko.

Zbog neplovnih dana, najviše trpi brčanska privreda i sama Luka, koja je 80-ih godina prošlog vijeka sa 70 odsto svog kapaciteta, imala pretovar od 400 do 500 hiljada tona tereta, oko sedam puta više nego u junu ove godine.

- Za ovih prvih šest mjeseci kako je Sava bila plovna prekograničnog prihoda u Luci Brčko, pretovareno je oko 81.500 tona, otprilike oko 35 uplovljenja - dodao je Rogić.

U Luci s nestrpljenjem očekuju dogovor zemalja u savskom slivu, za otpočinjanje čišćenja korita.

- Јedan od projekata je čišćenje rijeke Save, a čitav projekat se zove Regulacija tokova rijeke Save i Drine, taj kredit je od 244 miliona evra, gdje su uključene Hravstka, Srbija, Crna Gora i BiH - ističe Marinko Viljušić, direktor ЈP Luka, Brčko.

Planirano je takođe da sa dodatnih 10 miliona evra kreditnig sredstava Evropske banke u Luci urade infastrukturu, prilazne puteve i da nabave novu i veću pretovarnu dizalicu. Time bi Luka postala ozbiljan privredni potencijal u regionu.

- Tek tada bi ovo strateški važno preduzeće moglo zaista da ostvari planirane rezultate, jer riječni saobraćaj je najjeftiniji saobraćaj - tvrdi Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Dinamika dogovaranja priobalnih zemalja odvija se prema planu, i ako tako ostane, radovi na čišćenju korita Save, počeli bi krajem iduće godine, najavljuje Milić.