latinica  ћирилица
30/07/2019 |  12:01 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Špirić: Može li se po principu paradžemata i ajatolaha do Brisela?

Savjet ministara u tehničkom mandatu, u kome sjedi više aktuelnih poslanika nego ministara i gdje predsjedavajući rukovodi jednim domom Parlamentarne skupštine BiH, jasno pokazuje kako se razgrađuje demokratski sistem, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

On je napomenuo da će predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić održati sutra sjednicu kao šef izvršne vlasti, a već prekosutra ide na čelo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH "čime postaje ajatolah i bez ustavne revolucije u BiH".

- Deklarativno se zalagati za evropski put i standarde EU, a istovremeno obavljati vodeće funkcije izvršne i zakonodavne vlasti moguće je samo u BiH gdje se život sve više uređuje prema iranskom modelu iz sarajevske vizure - ocijenio je Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, pokazalo da se majstori hibridnih sistema bruse upravo u BiH, a da se krivac uvijek traži u Republici Srpskoj.

Neka ne čudi, dodao je on, kada i za ovo međunarodne institucije i ambasade optuže institucije Republike Srpske i SNSD.

- BiH je stigla na raskrsnicu, a samo je jedan put pravi. Može li po principu paradžemata i ajatolaha do Brisela - saznaćemo uskoro - naglasio je on.

Špirić kaže da SNSD i Republika Srspka nemaju dilemu.

- Naš put je put EU i od toga nećemo odustati ma koliku cijenu platili - poručio je Špirić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, 6. avgusta preuzeće od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Predstavničkim domom parlamenta BiH, čime će rukovoditi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na nivou BiH.