latinica  ћирилица
30/07/2019 |  12:50 ⇒ 17:45 | Autor: SRNA

Košarac: Zvizdić na dvije stolice - želja Bošnjaka za dominacijom

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac ocijenio je kao političku drskost i želju za dominacijom bošnjačke komponente činjenicu da će predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić istovremeno obavljati i dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH.
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba) -
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba)

Košarac je naveo da SDA koči proces konstituisanja institucija na nivou BiH u čemu imaju podršku dijela međunarodne zajednice.

- Vidljivo je da bošnjačka komponenta i dalje želi da forsira političku dimenziju da su institucije BiH samo njihove, a na ovom primjeru pokazuju tu drskost. U zemljama parlamentarne demokratije takve prakse nema - izjavio je Košarac Srni.

On je napomenuo da je pitanje ustavnosti ovakvih situacija da jedan čovjek može da bude i predsjedavajući Savjeta ministara i predsjedavajući Predstavničkog doma.

- Ovakva vrsta političke drskosti potpomognuta je i djelom međunarodne zajednice koja očigledno želi da od bošnjačke komponente napravi dominantnu komponentu - ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, biće insistirano na tome da se poštuju ustavni kapaciteti Republike Srpske, da na temelju izbornih rezultata postoji adekvatna zastupljenost Srpske na nivou zajedničkih institucija i da se poštuje volja birača iz Srpske.

- Na političkoj sceni je, s jedne strane, modeliranje negiranja ustavnog kapaciteta Republike Srpske, a s druge strane tu su i podobni Srba koji bi mogli da tolerišu ovakve političke situacije - rekao je Košarac.

On je naveo da neće biti tolerisane ovakve devijantne političke pojave, već da će se insistirati da u skladu sa Ustavom i zakonima spriječe ovakve političke situacije.

Košarac je ukazao na činjenicu da SDA koči proces konstituisanja zajedničkih organa u čemu imaju podršku dijela međunarodne zajednice, te svakodnevno proizvodi neke nove uslove koje nikada do sada u političkoj praksi nisu bili prisutni na nivou zajedničkih institucija.

- Ta potreba da nastave uzurpaciju BiH im je neophodna- Žalosna je činjenica da to prolazi pored onih koji sjede u institucijama BiH, a dolaze iz Republike Srpske - SDS i PDP - koji očigledno jesu partneri takve politike na zajedničkom nivou - naglasio je Košarac.

On je naglasio da ovakva situacija najviše destabilizuju institucije BiH i samu BiH.

- Ako SDA hoće tako da nastavi, mi nemamo ništa protiv da budemo partneri u tome. Ali, jasno je da zajednički nivo BiH usporava razvoj Republike Srpske, da je ograničava i proizvodi takve političke odnose da nećemo više na taj način da se bavimo zajedničkim institucijama, nego ćemo svoje kapacitete usmjeriti na demokratskom, finansijskom, ekonomskom i privredenom razvoju Republike Srpske - istakao je Košarac.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić 6. avgusta preuzeće od Borjane Krišto iz HDZ-a predsjedavanje Predstavničkim domom parlamenta BiH, čime će rukovoditi i zakonodavnom i izvršnom vlašću na nivou BiH.