latinica  ћирилица
31/07/2019 |  17:45 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Dodik otkriva plan u slučaju da SM bude formiran bez legitimnih predstavnika Srpske! (VIDEO)

BiH je pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja i da ne može da ostvari nijedan dobar rezultat, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za našu televiziju, koji emitujemo večeras. Kaže da je Sarajevo odlučilo da igra igru uslovljavanja, ali da Republika Srpska na njihove uslove neće pristati. Govoreći o neformiranju vlasti na nivou BiH, rekao je da je očekivao da ta priča bude završena još u decembru, ali da je očigledno da SDA ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Prošli put političko Sarajevo izabralo je manjinu iz Srpske da formira vlast na nivou BiH. Izabere li ponovo opoziciju iz Srpske za svog partnera, što Dodik ocjenjuje kao realno teško, izabraće, kaže, drastičnu manjinu, ali i napraviti akt o raspadu BiH. Poručuje, dosta je nepoštovanja volje srpskog naroda.

- Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo donijeti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja - kaže Dodik.

Dio mjera koje Dodik ima u planu, ako SNSD, kao izborni pobjednik u Srpskoj, ne bude partner u formiranju Savjeta ministara, otkriva u intervjuu.

 

Sve su, kaže, dio realnog scenarija, jer oni koji sada sjede u Savjetu ministara, godinama ne rade u interesu Srpske. Primjer je odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Dodik podsjeća da je Predsjedništvo BiH još u martu donijelo odluku da se zatraži od Hrvatske da odustane od te lokacije, a ministar Mirko Šarović je, ističe, tek sada to pitanje, i to iz političkih razloga, stavio na dnevni red.

- Sad se on našao da govori u pokušaju da se politički obračuna sa Republikom Srpskom. Nije više važna priča o Pelješkom mostu. NSRS je donijela odluku, ja sam bio inicijator, ali s kim se vi obračunavate oko toga? Sa NSRS? Pa više od dvije trećine poslanika je glasalo - kaže Dodik.

Јoš jedan dokaz da je BiH nefunkcionalna i neodrživa je i to što bi, usljed neformiranja Savjeta ministara, Denis Zvizdić od 6. avgusta trebalo da bude na dvije funkcije, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

- Kako je moguće da čovjek bude predsjedavajući Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH? Pa gdje to ima? A meni kažu da sam diktator i kažu mi da je ovdje diktatura, režim. Šta je to tamo? Da li se to može objasniti liberalno-demokratskom svijetu? - pita Dodik.

BiH je nekontrolisana u svom kretanju, kategoričan je Dodik. Građanima u Srpskoj, garantuje mir i poziva ih da, kada dođe vrijeme za to, podrže odluku Narodne skupštine, obave svoju građansku dužnost i izađu na referendum.