latinica  ћирилица
31/07/2019 |  19:39 ⇒ 22:51 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS otkrio plan: Imamo spremne odluke! (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za našu televiziju da ovaj put neće proći namjera političkog Sarajeva da sa opozicijom iz Republike Srpske formira vlast na nivou BiH, jer je spreman plan kojim će to biti spriječeno.
Milorad Dodik i Marijana Đurđević - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Marijana ĐurđevićFoto: RTRS

Dodik je istakao da je očigledno da SDA ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske, ali da je dosta nepoštovanje volje srpskog naroda.

Izabere li političko Sarajevo ponovo opoziciju iz Srpske za svog partnera, to će predstavljati, kaže Dodik, izbor drastične manjine i akt o raspadu BiH.

- Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo donijeti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to donijeti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja - jasan je srpski član Predsjedništva BiH. 

Dodik dalje navodi da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke, koje je mimo volje srpskog naroda, nametnuo visoki predstavnik, te donijeti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji Srpske.

- To su ilegalni organi koji ne mogu da funkcionišu. Hoćete da se igrate? Јa vam preporučujem da izaberete /Mirka/ Šarovića pa ćemo vidjeti kako ćemo se igrati. Šta ćete uraditi? - pita on.

Dodik je upozorio da Predsjedništvo nikada neće dati nalog za rat u BiH, kojim se, kaže, žele zastrašiti građani.

- Ko će dozvoliti da dođe do rata? Predsjedništvo neće. Samo zastrašuju narod, to je laž. Ovo je stavr političkog procesa. Dajte nam samo dovoljan razlog da sprovedemo plan, a dovoljan razlog u ovom trenutku je ovo što hoće za opozicijom - kaže on.

Srpski član Predsjedništva podvlači da rat nije moguć i da bi svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.

- Postoji li iluzija da će drugačije biti? Mislite da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda ili Bošnjaci protiv bošnjačkog naroda? SIPA ima nadležnosti. Pa dobro, da dođe u Republiku Srpsku, pa i imamo i mi našu policiju. Pozvaćemo Srbe da izađu odatle, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Kako mislite, sa federalnom i kantonalnom policijom ući u Srpsku? Po čijem nalogu? Ustav kaže da oružane snage jednog entiteta ne mogu da idu u drugi entitet. Time, dakle, direktno kršite Ustav - naglašava Dodik.

Srpski član Predsjedništav BiH poručio je da Republika Srpska neće pristati na uslovljavanja političkog Sarajeva, naglasivši da "oni koji sjede u Savjetu ministara godinama ne rade u interesu Srpske".

Dodik je naglasio da je BiH pokazala da je nesposobna i nepotrebna zemlja, a o njenoj nefunkcionalnosti i neodrživosti majbolje govori to što bi, usljed neformiranja Savjeta ministara, Denis Zvizdić od 6. avgusta trebalo da bude na dvije funkcije, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

- Kako je moguće da čovjek bude predsjedavajući Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH? Pa gdje to ima? A meni kažu da sam diktator i kažu mi da je ovdje diktatura, režim. Šta je to tamo? Da li se to može objasniti liberalno-demokratskom svijetu? - pita Dodik.

Srpski član Predsjedništva tvrdi da je BiH nekontrolisana u svom kretanju, građanima u Srpskoj garantuje mir i poziva ih da, kada dođe vrijeme za to, podrže odluku Narodne skupštine, obave svoju građansku dužnost i izađu na referendum.

Pogledajte kompletan intervju sa srpskim članom Predsjedništva BiH:

Povezane vijesti:

Dodik otkriva plan u slučaju da SM bude formiran bez legitimnih predstavnika Srpske

Kitarovićeva imala dovoljno elemenata za izjavu o BiH

Dodik: Šarovićeva priča o Trgovskoj gori u funkciji obračuna sa Srpskom