latinica  ћирилица
01/08/2019 |  11:44 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Srpska se vraća na dejtonsko uređenje, ako gubitnici formiraju vlast

Ulazak političke manjine iz Srpske u vlast na nivou BiH, izazvaće blokadu čitave BiH, a to će provesti Narodna skupština Republike Srpske, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u intervjuu za našu televiziju.

Ako političko Sarajevo postavi Mirka Šarovića za predsjedavajućeg Savjeta ministara, automatski će blokirati rad brojnih institucija na nivou BiH, jer, kaže, Srpska neće mirno gledati kako se ne poštuje izborni rezultat.

Ako vlast BiH bude formirana bez izbornih pobjednika u Srpskoj, Narodna skupština će uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH i ukinuti sve odluke visokih predstavnika i institucije na nivou BiH, koje su nelegalno uspostavljene, rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. To, između ostalog, podrazumijeva i onemogućavanje pravosudnih i policijskih institucija s nivoa BiH, da rade na teritoriji Republike Srpske.

Sve češće spekulacije da bi Mirko Šarović mogao da sjedne u fotelju predsjedavajućeg Savjeta ministara i tako umjesto SNSD-a, SDS zauzme poziciju srpskog predstavnika na nivou BiH, nepoštovanje je rezultata demokratski provedenih izbora, rekao je Dodik. Šarović nije relevantan, legalan i legitiman predstavnik Srba u BiH, nego predstavlja političku manjinu u Srpskoj, kaže Dodik.

Neriješena pitanja sa Hrvatskom, Pelješki most i Trgovska gora, pokazala su odnos opozicije prema pitanjima koja se tiču Srpske, rekao je Dodik. Iako je Narodna skupština jasno rekla stav o preglasavanju srpskog člana Predsjedništva u slučaju Pelješkog mosta, kaže Dodik, Šarović i ostatak opozicije nastavio je da se “obračunava” sa najvišim zakonodavnim tijelom Srpske. Isto je, dodaje, bilo i sa Trgovskom gorom. Šarović je, dodaje, četiri godine bio vlast na nivou BiH i to pitanje nije riješeno, a sada pokušava da sebe reklamira samo da bi dobio fotelju.

Srpskog političkog jedinstva na nivou BiH nema, a po svemu sudeći, neće ga ni biti, ističe Dodik, jer opozicija pokušava po svaku cijenu da negira izborni rezultat i prihvati ponudu političkog Sarajeva, zanemarujući srpske interese. Takva politika, poručuje, jedino i samo može biti štetna za Srpsku i njene građane.