latinica  ћирилица
02/08/2019 |  09:19 | Autor: RTRS

U FBiH najveća epidemija morbila

Federacija BiH proteklih nekoliko mjeseci borila se sa najvećom epidemijom morbila od okončanja rata u BiH, a Zavodu za javno zdravstvo FBiH od početka godine do avgusta prijavljena su 1.304 slučaja oboljelih.
Morbile (Foto: Guliver/Getty images/MeryVu) -
Morbile (Foto: Guliver/Getty images/MeryVu)

Od svih registrovanih 99 odsto bilo je nevakcinisano, nepoznatog vakcinalnog statusa ili nisu primili dovoljan broj vakcina.

Dnevni avaz piše da je najviše oboljelih bilo u Sarajevskom kantonu 854, a potom u Srednjobosanskom 285 i Unsko-sanskom 83.

U Republici Srpskoj je ove godine broj oboljelih od morbila bio oko 40.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da najveći broj oboljelih od morbila u FBiH, oko 48 odsto, čine djeca u dobi do četiri godine, te otprilike 17 odsto djece od pet do devet godina.

Najvažnija intervencija za sprečavanje pojave bolesti jeste da se dostigne 95 odsto pokrivenosti vakcinacijom djece s dvije doze vakcine na području svih kantona i vakcinacijom drugih koji nisu vakcinisani.

Djeca treba da budu vakcinisana nakon godinu i u šestoj godini. Kasno je vakcinisati se sa tri godine, pogotovo ako se jave epidemije, jer su moguće veće komplikacije, piše Avaz.