latinica  ћирилица
02/08/2019 |  13:52 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Stanić: Potrebno pratiti zdravstveno stanje vatrogasaca

Član Sektora za zdravstvo u socijalno ekonomskom savjetu SDS-a Slobodan Stanić rekao je da je posljednji pregled vatrogasaca koji su gasili požar na području banjalučkog "Incela" bio u februaru 2018. godine, a da je nakon požara u martu njih trebalo pregledati i pratiti.
Slobodan Stanić - Foto: RTRS
Slobodan StanićFoto: RTRS

- Nakon ovih aktivnosti trebalo je nulto pregledati i izvršiti određene analize da bi se pratilo njihovo stanje kroz sljedeće godine, jer se pri gorenju štetni produkti piralena povećavaju stotinu puta - rekao je Stanić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su, kada se uzme u obzir da su vatrogasci više vremena proveli gaseći požar, bili izloženi maksimalnoj količini vjerovatno kancerogenog i genotoksičnog udisanja para i da je došlo do ugrožavanja njihovog zdravstvenog stanja, ali i drugih lica koja su tada bila prisutna.

Stanić je naveo da su vatrogasci bili opremljeni da gase drvenu sječku na zemljištu gdje je bilo prisustvo toksičnog piralena, naglasivši da Republika Srpska, za razliku od okruženja, nema katastar zagađivača.

- Osim toga Srpska nema ni laboratoriju koja u vazduhu određuje koncentraciju gorenja piralena i njegovih produkata - rekao je Stanić.

U Poslovnoj zoni Incel 9. marta izbio je požar kada je planulo ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.