latinica  ћирилица
02/08/2019 |  15:52 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

U MUP Srpske stigla dva oklopna vozila Despot (FOTO)

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučena su dva oklopna multifunkcionalna vozila Despot, koja ulaze u redovnu upotrebu policije. Nakon primopredaje, resorni ministar potpisao je ugovor za nabavku još osam ovakvih vozila, koja će biti isporučena u narednom periodu.

Prvi put javnosti predstavljen 9. januara na paradi povodom Dana Republike, Despot je od danas u službi Ministarstva unutrašnjih poslova.

U razvoj vozila, čija je namjena prevoz i podrška jedinica za specijalne operacije, protivteroristička borba, Vlada Republike Srpske u saradnji sa preduzećem iz Bratunca, izdvojila je miliona KM.

Primopredaja dva vozila Despot izvršena je danas između ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i direktora kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenka Ristića.

Lukač je naveo da je potpisan ugovor za još osam ovakvih vozila koja će biti isporučena u narednom periodu.

On je napomenuo da je Vlada Srpske uložila milion KM za razvoj ovog oklopnog vozila u skladu sa ugovorom koji je ranije potpisao MUP i Tehnički remont Bratunac, te izrazio očekivanje da će do kraja godine jedan broj vozila biti u funkciji u Specijalnoj anititerorističkoj jedinici MUP-a Srpske.

- Na ovaj način, MUP dobija novi potencijal, novu snagu i spreman je da ovim vozilima interveniše u svim situacijama u skladu sa zakonom po pitanju borbe protiv terorizma, organizovanih kriminalnih grupa, ali i kao pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda - poplava, požara ili drugih potreba, te medicinske evakuacije - naveo je Lukač.

On je naglasio da će MUP, uz pomoć Vlade i kompletnog rukovodstva Republike Srpske, nastaviti sa opremanjem policije, s ciljem borbe protiv organizovanog kriminala, bezbjednosti građana i njihove imovine, te pomoći građanima.

Lukač je naglasio da se nabavka ova dva vozila ne može smatrati naoružavanjem Srpske, istakavši da su vozila nabavljena s ciljem zaštite pripadnika policije i da nemaju nikakve veze sa bilo kakvim borbenim ili ratnim dejstvima.

MUP Srpske učestvovao je u razvoju Despota pa je zbog toga za ovu instituciju 30 odsto jeftiniji, nego za ostale kupce.

Ristić je istakao da isporučivanje ova dva vozila MUP-u predstavlja veliki dan za kompaniju Tehnički remont Bratunac, koja će i dalje nastojati da usavršava ova vozila.

- Ovo je vjetar u leđa našoj kompaniji i dokaz da MUP Srpske prepoznaje kvalitet i našu želju da zajedno sa svima radimo i da napredujemo i da uskoro izađemo sa novim i boljim proizvodima - naveo je Ristić, dodavši da postoje ponude za kupovinu ovih vozila iz Namibije, Tanzanije, Gane, Izraela i Rusije.

Despot, sa pogonom na sva četiri točka, pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih za djelovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, kao sanitetsko vozilo i drugo.