latinica  ћирилица
03/08/2019 |  18:50 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Vlada Srpske više ne želi da čeka - naredne sedmice tužba protiv FBiH

Vlast na nivo BiH nije formirana, čekanja više nema - Srpska podnosi tužbu protiv Uprave za indirektno oporezivanje i Federacije BiH zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

Srpska trpi milionske štete, a samim tim i njeni građani. Tužba je spremna, u ponedjeljak će biti i potpisana - poručio je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Samo u prva tri mjeseca ove godine Republika Srpska je pretrpila štetu od oko 20 miliona maraka, zbog neraspodjele sredstava od PDV-a, a od tog novca trebalo bi da se izdvajaju plate javnom sektoru, penzije i socijalna davanja. Tužba se najavljuje još od početka aprila, a do sada nije pokrenuta zbog molbe premijera FBiH Fadila Novalića i čekanja da se formiraju federalna i kantonalne vlade. Više nećemo čekati, budžet Republike Srpske mora biti zaštićen - tužba je spremna, poručuje premijer Radovan Višković.

- Tužba je već urađena, samo naše institucije moraju da daju svoje saglasnosti. Naše Pravobranilaštvo radi na tome. Evo i ja sam od ponedjeljka na poslu i sigurno što ću prvo tražiti je da to potpišem i da konačno ide ta tužba - rekao je Višković.

U Upravi za indirektno oporezivanje se nadaju da neće biti tuženi - kažu da samo sprovode odluke Upravnog odbora koji od 2017. godine nije usvojio novu odluku o koeficijentima za raspodjelu prihoda od PDV-a . Već drugu godinu članovi upravnog odbora ne mogu da se usaglase oko koeficijenata.

- Sve one odluke koje Upravni odbor dio sada nije usvojio naravno da nisu mogle biti provedene, jer iste nisu ni postojale i iz tog razloga smatramo da Uprava ne bi trebala biti tužena strana - naveo je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje Republike Srpske.

U Upravi ističu da od 2012. do 2018. nije došlo ni do poravnanja prihoda između Federacije i Republike Srpske, i da štete trpe oba entiteta. Sa tužbom iz 2011. Srpskoj treba biti isplaćeno oko 49 miliona maraka.

- Prema pravilniku o radu UP UIO , odbor treba donositi odluke o koeficijentima za raspodjelu prihoda za svaki kvartal, u toku jedne kalendarske godine. Nakon šest mjeseci bi trebao donositi odluku o prvom privremenom poravnanju, i nakon 12 mjeseci o drugom privremenom poravnanju. Konačno, poravnanje se može izvršiti po isteku od pet godina kada se PDV prijave u skladu sa zakonom ne mogu mijenjati - dodao je Kovačević.

I ranije Srpska je podnosila tužbe i dobila izvršnu sudsku presudu od 28 miliona maraka ali banke i sudovi u FBiH ne žele da puste nalog za izvršenje. Višković je isticao da je Srpska do sada uspjela da naplati samo četiri miliona maraka, a 24 miliona još uvijek potražuje od Federacije. Ova sredstva svakako bi dobro došla, ako uzmemo u obzir da je Vlada Srpske predvidjela povrat poreza i doprinosa poslodavcima koji povećaju plate u realnom sektoru.