latinica  ћирилица
05/08/2019 |  12:26 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

Tepavčević: Usklađivanje Zakona o platama sa Zakonom o radu

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević najavio je da će u srijedu, 7. avgusta, više od 300 predstavnika članova Konfederacije donijeti deklaraciju koja će se odnositi na krucijalna pitanja prava radnika, a kao osnovni zahtjev istakao je usklađivanje zakona o platama sa krovnim Zakonom o radu.
Željko Tepavčević - Foto: SRNA
Željko TepavčevićFoto: SRNA

Tepavčević je na konferenciji za novinare u Trebinju rekao da će se zahtjevi, koji će biti doneseni na saboru predsjednika sindikalnih organizacija Konfederacije sindikata Srpske, odnositi na izmjene Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o jedinicama lokalne samouprave.

On je naveo da će ti stavovi i zaljučci biti upućeni svim nadležnim instuticijama, predsjedniku Republike srpske, Narodnoj skupštini, Vladi i da će biti zatraženo da budu uvršteni kao platforma ekonomske politike za 2020. godinu.

- Obradićemo svu problematiku, od problematike zdravstenih radnika, radnika u obrazovanju do proizvođača, metalske industrije, Elektroprivrede, gdje ćemo da stavimo akcenat na povećanje plata onim zaposlenima koji rade u proizvodnji, u održavanju, od čega i zavisi uspješno poslovanje - naglasio je Tepavčević.

Tepavčević je rekao da će se u srijedu izaći sa jasnim stavom i planom koraka kako da se riješi problem željezničara, te napomenuo da u Željeznicama Srpske više od 700 radnika prima minimalnu platu od 450 KM.

On je dodao da je izuzetno važno i rješavanje pitanja radnika zaposlenih u preduzeću "Arcelor Mital" Prijedor, jer postoji najava da će od 1. septembra njih 300 ostati bez posla.

- Očekujemo veliko jedinstvo, da će sve kolege iz svih oblasti da budu solidarne i da u srijedu donesemo zaljučke i pokažemo spremnost na borbu svim sindikalnim sredstvima, da bismo spriječili otpuštanje radnika, obezbijedili sigurnost radnih mjesta i obezbijedili adekvatne plate za taj rad - istakao je Tepavčević.

On je dodao da je neizvjestan početak rada Rafinerije u Brodu, te istakao da je potrebno da se uloži napor da bi se ta radna mjesta sačuvala i zaustavio odliv radne snage.

Tepavčević se osvrnuo na opšti kolektivni ugovor, rekavši da on nije bio prihvatljiv za Konfederaciju sindikata Republike Srpske, jer su tim ugovorom data manja prava radnicima, čak i od onih koje je zakon dao.

On je istakao da je Konfederacija sindikata sa Unijom poslodavaca potpisala Memorandum, te izrazio očekivanje da će u narednim mjesecima doći do potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, što će doprinijeti poboljšanju privrednog ambijenta i povećanju prava zaposlenih u Reublici Srpskoj.