latinica  ћирилица
05/08/2019 |  18:47 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Postignut dogovor o formiranju SM; Saradnja s NATO u okviru Ustava i zakona

Konačno dogovorena vlast na nivou BiH.

Nakon devet mjeseci lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA potpisali su principe o formiranju vlasti na nivou BiH. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je dogovoreno da Savjet ministara bude formiran u roku od 30 dana. Za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića ključno je da u zajedničkoj izjavi piše da će presude domaćih i evropskih sudova u vezi sa Izbornim zakonom, biti sprovedene. Sastanak lidera u Sarajevu, danas je organizovao šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark.

Na četiri stranice Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, lideri pobjedničkih partija prošlogodišnjih izbora, dogovorili su novi Savjet ministara BiH. Donedavno nepremostivi čvor za SDA – aktivacija Godišnjeg nacionalnog progama za NATO – partneri su prevazišli u članu 3 sporazuma. Nastaviti integracione procese u skladu s Ustavom i zakonima.

- Uvažavajući sve nivoe vlasti u BiH, nastaviti saradnju sa NATO, što mi nikada nismo osporavali i da će se u okviru relevantnih odluka institucija odvijati ta saradnja - kaže Dodik.

Lideri su saglasni da je potrebno da OHR završi mandat u BiH, najaksnije kada BiH bude članica EU.

- Svi su saglasni da ode OHR, ne možete očekivati da imate OHR i da idete u EU - naglasio je Dodik.

Kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara je SNSD-ov Zoran Tegeltija. Ova stranka dobija i ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i ministarstvo transporta i komunikacija. Ministar za izbjeglice i raseljena lice biće iz Republike Srpske, iz reda ostalih. Kadarovi SDA će rukovoditi bh diplomatijom, bezbjednosti i odbranom. HDZ- ovi ministri biće u finansijama, pravdi, i civilnim poslovima.

Ipak, ako postigniti dogovor ne bude sproveden, Dodik poručuje da BiH ulazi u duboku krizu.

- Ne bude li ovo završeno kako smo potpisali, SNSD blokira sve i niko nas neće spriječiti - poručio je Dodik.

Prvi korak je da Predsjedništvo imenuje novog predsjedavajućeg Savjeta ministara. Nakon, što Predstavnički dom potvrdi imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministar u roku od 35 dana, on imenuje ministre i zamjenike, koji stupaju na dužnost odmah nakon provjera bezbjednosnih agencija i potvrde Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Povezane vijesti:

Reagovanja na potpisivanje principa za formiranje vlasti