latinica  ћирилица
06/08/2019 |  14:11 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Dodik: Koalicioni partneri saglasni - svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Srpske (VIDEO)

U Banjaluci je održan sastanak čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je na pres konferenciji da su se koalicioni partneri danas saglasili oko sporazuma koji su nakon devet mjeseci lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA potpisali juče u Sarajevu.

- Koalicioni partneri su saglasni - svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Srpske i sa Rezulocinom o vojnoj neutralnosti - naglasio je Dodik.

Govoreći o NATO rekao je da saradnja nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo.

- Vjerujemo da će Savjet ministara uskoro biti formiran. - rekao je Dodik ističući da su stvoreni svi temeljni uslovi kako bi se formirao Savjet ministara.

On je ponovio da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor i da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao.

- Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča, koja je nametnuta od političkog Sarajeva, vješačka jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima, početkom ove godine, bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominatnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH - podsjetio je Dodik.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je sporazum suštinska kapitulacija i trasiranje puta Republici Srpskoj ka NATO-u, Dodik je rekao da je sve usaglašeno sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i da nema potrebe da se pravda.

- Šarović je poznat po pravdanju i očigledno ga je sve pogodilo i nije mogao reagovati odmah, nego je čekao da prođe dan da mu neko sugeriše šta bi bilo dobro da kaže. Izdali smo njegovu izdaju i dogovorili da bude formiran novi saziv Savjeta ministara i vjerujem da će tako biti - zaključio je Dodik.