latinica  ћирилица
06/08/2019 |  15:56 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

U Semberiji i Posavini u toku berba duvana

U Semberiji i Posavini u toku je berba duvana koji je zasađen na 320 hektara. Kiša je ometala sadnju, a loše vrijeme razvoj biljaka, koje na mnogim parcelama nisu za branje. Gubici su izvjesni. U preduzeću ''Duvan'' procjenjuju da će umjesto planiranih 540 tona od 103 kooperanta otkupiti maksimalno 370 tona suvog lista.

Kiša i velika vlaga usporile su rast duvana, a visoka temperatura posljednjih 15-ak dana naglo je ubrzala zrenje, što ugrožava ovogodišnji rod, koji je izložen i napadu insekata . Dragan Јović očekivao je da će sa šest hektara ubrati 150 do 160 kilograma po dunumu, ali imaće kaže 20-30 odsto manje .

U minusu će ove godine biti i organizator proizvodnje - preduzeće "Duvan" koje je u vlastitoj režiji zasadilo duvan na 20 hektara. Velike padavine zbile su zemljište i spriječile razvoj korjena na nekim parcelama pa ih navodnjavaju da bi omogućili normalan razvoj biljaka.

- To će sigurno dovesti do kašnjena u proizvodnji u zrenju i samom branju. Povećava se rizik, puno je veći od ranog mraza i gubitka prinosa i ovako dobar je izgubljen ali videćemo do kraja sezone šta će se desiti - rekao je Branimir Andrić tehnolog u "Duvan" a.d. Bijeljina.

Loše vrijeme nije svima "pomrsilo konce". Na imanju porodice Savić duvan je u punom cvatu i očekuju dobar rod iako su imali i štetu od nevremena. Usjevi su osigurani.

Proizvođači su nezadovoljni premijama i otkupnim cijenama duvana koje se, kažu, ne mijenjaju skoro dvije decenije, a repromaterijal iz godine u godinu skuplji .

Dnevnice sezonskih radnika su od 40 do 50 maraka, ali sve je teže doći do radne snage.

Preduzeće Duvan kreditira proizvodnju i dodatno premira proizvođače koji ostvare prinos veći od 150 kilograma po dunumu - za prvu klasu 40, drugu 35 i treću 30 pfeniga, ali takvih će ove godine, prema svemu sudeći, biti malo. Otkup ovogodišnjeg roda počeće 12.avgusta.