latinica  ћирилица
07/08/2019 |  09:02 | Autor: SRNA

"Miješanje u unutrašnje poslove Srbije među glavnim prioritetima SAD"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da začuđuje da su među glavnim zadacima SAD u Srbiji navedeni i oni koji se tiču isključivo unutrašnjih poslova Srbije.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- To predstavlja direktno miješanje u te stvari. Međutim, takav prioritetan zadatak, kao što je aktivizacija rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK uopšte se ne pominje - rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Bocan-Harčenko je dodao da su nedavne izjave kandidata za ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija "o malignom uticaju Moskve u Evropi", dio već uobičajene retorike i "izmišljotina Vašingtona u težnji za globalnom dominacijom".

On kaže da Amerika, nastojeći da ostvari globalnu dominaciju, ne štedi snage na nezgrapnu "ideološku borbu" i otvoreno propagandističko ponašanje, ne brinući više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama.

Bocan-Harčenko je istakao da Rusija principijelno ne prihvata logiku "suprotstavljanja" i "takmičenja", koju takvim komentarima nameće američka strana.

On je napomenuo da ruska vizija situacije u Evropi, uključujući i situaciju na Balkanu, zasnovana na principu jedinstvenog bezbjednosnog, ekonomskog, kulturnog prostora bez ikakvih podjela.

- Sigurni smo da konstruktivna, uzajamno korisna saradnja na svim planovima doprinosi regionalnoj stabilnosti, odgovara interesima kako naših zemalja, tako i čitavog evropskog kontinenta. Nadamo se da će to jednom postati očigledno i za Vašington - kaže Bocan-Harčenko.