latinica  ћирилица
07/08/2019 |  09:41 ⇒ 09:48 | Autor: TANЈUG

Kina zabranila učešće na filmskom festivalu na Tajvanu

Kina je zabranila da se njihovi filmovi i glumci takmiče za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada u Aziji - Zlatni konj, koju dodjeljuje Tajvan.
Azijska filmska nagrada Zlatni konj (foto: HKEJ) -
Azijska filmska nagrada Zlatni konj (foto: HKEJ)

Objava se pojavila u Čajna film njuz novinama koje su povezane sa vladinim filmskim regulatornim tijelom. Iako se ne navodi obrazloženje odluke, ono dolazi usred rastućih tenzija zbog odbijanja Tajvana da prizna da je dio kineske teritorije i pod zakonima Pekinga, prenosi AP.

Čak i bez ove zabrane, kineskim umjetnicima bi bilo otežano da prisustvuju ceremoniji dodjele nagrada 23. novembra jer je Peking nedavno zabranio i individualna putovanja na ostrvo, počevši od 1. septembra.

Učestvovanje kineskih umjetnika je već dovedeno u pitanje poslije prošlogodišnje dodjele, koju je obilježilo negodovanje Pekinga na dio govora rediteljke Fu Јu koja je pozvala svijet da prizna nezavisnost Tajvana.

Kineski učesnici su tada odbili da izađu na binu, ističući da su Tajvan i Kina članovi iste porodice, a nisu se ni pojavili na zabavi organizovanoj poslije ceremonije dodjele nagrada.

Organizatori su razočarani odlukom o zabrani, ali će dodjela nagrada biti održana kao što je planirano.

Organizacioni komitet žali zbog tih vijesti, ukoliko budu potvrđene. Žiri za dodjelu nagrade Zlatni konj nastavlja da radi po planu, rečeno je za AP.

Zabavne industrije u Tajvanu i Hong Kongu su konstantno na crnoj listi i njihov rad je zabranjen u Kini pošto su izrazili, kako navodi AP, "pro-nezavisne i prodemokratske poglede".