latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:07 | Autor: SRNA

Ne postoji jedinstvena evidencija o umrlim migrantima

U BiH ne postoji jedinstvena evidencija o umrlim migrantima, a od početka migrantske krize najviše njih je umrlo ili poginulo u Unsko-sanskom kantonu, piše federalna štampa.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

U slučaju smrti, prema Zakonu o strancima koji je na snazi u BiH, nadležna policijska tijela dužna su da obavijeste Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara, koje treba da informiše diplomatsko-konzularno predstavništvo države iz koje stranac dolazi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić rekao je za "Dnevni avaz" da je od početka migrantske krize najviše migranata umrlo ili poginulo u ovom kantonu.

- Nakon što se utvrdi uzrok smrti, tijela se nalaze u mrtvačnici u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Ukoliko postoji mogućnost da se utvrdi identitet, putem ambasade matične države nastoji se doći do porodice, tijelo se deportuje u zemlju porijekla. Troškove plaća porodica ili država odrednice, moguće je i ambasada ili Međunarodna organizacija za migracije - rekao je Šiljdedić.

Mnogi migranti kada dođu u BiH daju lažne podatke zbog straha da će biti utvrđeno da su već boravili u susjednim zemljama, što bi značilo njihovo vraćanje u te zemlje.

On je naveo da je prije samo nekoliko dana jednog migranta u Bihaću usmrtnio voz, te da su pronađena ugljenisana tijela trojice muškaraca čiji identitet nije poznat.

- Postoje slučajevi gdje nije moguće utvrditi identitet, pa tako u Bihaću imamo tri tijela koje nije moguće identifikovati. Ta lica sahranjena su na gradskom groblju u Bihaću o trošku međunarodnih ili humanitarnih organizacija - rekao je Šiljdedić i dodao da prenošenje posmtrnih ostataka u matičnu zemlju zavisi od države do države.

U Republici Sprskoj je u ovoj godini evidentirano da su umrla tri migranta, a prošle godine sedam, potvrđeno je u MUP-u Republike Srpske.

- U najvećem broju slučajeva utvrđeno je da je smrt nastupila utapanjem, a radi se o licima za koje nije utvrđen identitet jer uz sebe nisu imali lične dokumente. Nakon izvršenih uviđaja, nadležno tužilaštvo naređuje dalje postupanje sa lešom, o čemu MUP Republike Srpske nema informacija - navode iz MUP-a Srpske.