latinica  ћирилица
07/08/2019 |  10:53 | Autor: SRNA

Ambasada SAD: Podrška postignutom dogovoru

Američka Ambasada u BiH pozdravila je postignuti dogovor lidera tri najveće političke stranke da formiraju vlast na nivou BiH, kao i "potvrđeni konsenzus o važnosti napretka BiH na putu ka EU i NATO".
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

- Namjeravamo raditi sa političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus o pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana BiH /ANP/ NATO-u - navodi se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD poručuju da će biti snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava.

SAD ostaju posvećene miru i bezbjednosti u BiH, kao i prosperitenoj budućnosti građana ove zemlje, ističe se u saopštenju.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su prije dva dana u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH kojim je dogovoreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.