latinica  ћирилица
07/08/2019 |  12:03 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Košarac: Šarović pokušao da "razbije" vladajuću koaliciju u Srpskoj (VIDEO)

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je danas da predsjednik SDS-a Mirko Šarović najmanje ima pravo da drži političke lekcije, s obzirom da je bio naklonjen politikama Sarajeva.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Svjedoci smo činjenice da je Šarović ignorisao stavove Republike Srpske. Sjetimo se sjednice NSRS kada je jasno rekao da za njega nisu obavezujući stavovi Republike Srpske - rekao je Košarac komentarišući Šarovićeve navode da je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH "kapitulacija".

Košarac podsjeća da je Savjet ministara čiji je Šarović zamjenik predsjedavajućeg u programu rada za 2019. godinu jasno naveo da će NATO integracije biti primaran cilj Savjeta ministara.

- Sjećamo se i da je Mladen Ivanić, kada je odlazio iz Predsjedništva, glasao za Strategiju o spoljnoj politici BiH, gdje je takođe navedeno da su NATO integracije ključan politički cilj BiH - istakao je Košarac.

Za razliku od toga, Košarac tvrdi da u sporazumu tri lidera nema ništa sporno.

On naglašava da institucije Republike Srpske ne pamte šta je Šarović dobro uradio za Srpsku, ali pamte poteze koji su išli u smjeru rušenja digniteta Republike, odnosno njenog ustavnog kapaciteta.

- Nije poštovao stavove institucija Republike Srpske, nije razvijao komunikaciju i saradnju s njima i često puta je donosio odluke koje nisu bile usaglašene sa institucijama Srpske i to dovoljno govori o njemu - istakao je Košarac.

On je rekao da je Šarović, uz pomoć dijela međunarodne zajednice, pokušao da "razbije" vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

- Pokušao je da razbije izbornu volju birača u Republici Srpskoj time što je radio na tome da neku od članica izvuče iz koalicije i da se ponudi onima koji nikada neće odustati od pokušaja da urušavaju Republiku Srpsku i njen značaj - rekao je Košarac i dodao da je vladajuća koalicija objedinjena oko jačanja institucija Republike Srpske i poštovanja Ustava, te da želi da manifestuje potpuno političko jedinstvo u Sarajevu.

Košarac je rekao da su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama vodili izdajničku politiku i da su to građani prepoznali, kaznivši ih na izborima.

- Politika koju je vodio SDS i PDP u zajdničkim institucijama u proteklih pet godina bila je koncipirana na potrebama dijela međunarodne zajednice i potpunog političkog poltronstva prema SDA s ciljem što čvršće veze te dvije strukture - istakao je on.