latinica  ћирилица
07/08/2019 |  13:29 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Od jeseni pilot-projekat prevencije malignih bolesti

Grad Banjaluka finansiraće najvećim dijelom projekat besplatne, sveobuhvatne, preventivne zdravstvene zaštite stanovništva od malignih bolesti, koji bi već od jeseni mogao krenuti kao pilot-projekat - izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja, rekao novinarima da je evidentan porast malignih oboljenja u cijeloj Republici Srpskoj, ali i u regionu i da je potrebno veće preventivno djelovanje da bi se izbjegle posljedice prvo po pacijente, a onda i po cijeli zdravstveni sistem i finansiranje.

Radojičić je naveo da banjalučki Dom zdravlja priprema projekat, u kojem će biti definisano koje "kategorije građana se pozivaju, koliki je troškovnik i vrsta pregleda pošto su identifikovana tipična maligna obolenja za koja treba izvršiti preglede".

On je ocijenio da je današnji sastanak sa rukovodstvom banjalučkog Doma zdravlja, kojem je prisustvovao i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić, bio praktičan, konkretan i obiman.

Radojičić je naglasio da će Grad nastaviti sa poboljšanjem uslova u ukupnom stanju mreže ambulanti porodične medicine, te podsjetio da se trenutno gradi ambulanta u naselju Petrićevac i najavio izgradnju ambulante u naselju Dragočaj.

Prema njegovim riječima, na sastanku je razgovarano i o rekonstrukciji prostora Hitne pomoći u centru grada i ambulanti u naselju Nova Varoš koja ima nezavršen prilaz za lica sa invaliditetom i probleme sa krovom.

On je dodao da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu i opremu, te podsjetio da je prošle godine Grad finansirao nabavku novog vozila Hitne pomoći, a ove godine sufinansira sa Vladom Јapana donaciju za još dva vozila za transport pacijenata u institucije izvan Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je novinarima da je tokom sastanka razgovarano o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, planu mreže ambulanti porodične medicine i o novom programu prevencije malignih bolesti na teritoriji grada.

- Gradonačelnik Banjaluke je prije dva mjeseca pokrenuo inicijativu da se na teritoriji grada uradi masovniji projekat prevencije odnosno ranog otkrivanja malignih bolesti, a nosilac ovih poslova će biti Dom zdravlja - navela je Todorovićeva.