latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:08 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji opština Novi Grad i Svoge

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača i zamjenik načelnika opštine Svoge u distriktu Sofija u Bugarskoj Valentin Mihaelov potpisali su danas sporazum o saradnji ove dvije lokalne zajednice.
Drljača i Mihaelov - potpisivanje Sporazuma - Foto: SRNA
Drljača i Mihaelov - potpisivanje SporazumaFoto: SRNA

Drljača, koji predvodi delagaciju opštine Novi Grad u posjeti opštini Svoge, rekao je da su tokom boravka razmijenjena iskustva o funkcionisanju ustanova i problemima zajedničkim za dvije opštine.

- Problemi su zajednički, a to su odlazak mladih. Zajednička je i težnja da se takav negativan trend zaustavi, za šta je potrebno poboljšanje uslova života - rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, potrebno je mladima obezbijediti poslove koji su dobro plaćeni i mogućnost lakšeg rješavanja stambenog pitanja.

Mihaelov je rekao da je zadovoljan predstavljanjem opštine Novi Grad, te izrazio želju da posjeti ovu lokalnu zajednicu.

- Sastanci predstavnika dvije opštine daju nam priliku da razmijenimo dobra iskustva i znanja o tome šta da radimo sa problemima u našim sredinama - rekao je on.

Sporazum je dio projekta "Evropa očima građana", koji finansira Evropska komisija, a za koji je opština Novi Grad alicirala prije dvije godine i prije dva mjeseca dobila obavještenje o uključivanju.

Cilj je jačanje saradnje lokalnih organizacija i institucija, razmjena informacija o društvu, privredi, kulturi, lokalnoj samoupravi, te razvijanje i jačanje prijateljskih odnosa.

Sporazum definiše saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, stambeno komunalnih poslova i privrede.

U delegaciji opštine Novi Grad, koja je u Bugarsku otputovala u ponedjeljak, 5. avgusta, osim predstavnika opštinske vlasti su i predstavnici lokalnih preduzeća i ustanova.