latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:16 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Bosanski Petrovac: Obilježene 24 godine od stradanja Srba u akciji "Oluja" (FOTO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Spomen- krstu u mjestu Bravsko – Јanjila, obilježene su 24 godine od jednog od najvećih zločina nad srpskim civilima tokom akcije hrvatske vojske i policije "Oluje".

 Tada su hrvatski "migovi m-21" bombardovali kolonu srpskih izbjeglica na Petrovačkoj cesti. Tom prilikom stradalo je deset civila.

Kilometarsku kolonu srpskih izbjeglica, uglavnom žena, djece i staraca, koji su u strahu od hrvatske vojske napustili domove u Sjevernoj Dalmaciji i Lici, kod mjesta Bravsko primijetili su, a zatim bombardovali hrvatski "migovi". Za samo dva minuta, ubijeno je deset civila, među kojima četvoro djece stare od šest do 13 godina.

Slike su i danas žive u očima Nikole Kovačevića iz Srba, kome je tog dana stradala majka.

- U prikolici je sjedila. Povezao sam nju i nepokretnu strinu. Nju je pogodilo, a strinu nije - prisjetio se Kovačević.

Dragan Grubiša iz Bosanskog Petrovca tog dana je vozio vatrogasno vozilo.

Foto: RTRS

- Pošto nije bilo sanitetskih vozila dovoljno, ja sam vozio vatrogasnu cisternu. Onda smo sa cisternom prebacivali ranjene i povrijeđene za Bosanski Petrovac. Bio je to užas - rekao je Grubiša.

Zločin na Petrovačkoj cesti simbol je srpskog stradanja u Oluji. Ostaće upamćeno da je na jednom mjestu ubijeno četvoro djece, poručeno je sa skupa.

Načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović istakao je da ovo mjesto budi tešku uspomenu i budi emocije koje čovjeka tjeraju na suze.

- Petrovačka cesta još jednom svjedoči o progonu i patnji srpskog naroda tokom vijekova. Teško je danas stajati na Petrovačkoj cesti koja svedoči o teškim zločinima koji su se desili u proteklom ratu - naglasio je Dejan Prošić načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Odgovorni za zločin na Petrovačkoj cesti, do danas, nisu procesuirani. Tužilaštvo BiH za ratne zločine već godinama vodi istragu o zločinu na Petrovačkoj cesti. Uprkos uvjerenjima iz ove institucije, da će protiv odgovornih biti podignute optužnice, do toga još uvijek nije došlo.

Foto: RTRS

- Naši povjerljivi izvori iz Tužilaštva za ratne zločine iz Sarajeva su rekli da je problem u tome što im Hrvatska ne odgovara na njihov zahtjev, a zahtjev se odnosi na to da im pošalju imena pilota koji su upravljali tim migom - istakao je Savo Štrbac direktor Veritas-a.

Iz Veritasa su poručili i da će, ukoliko bude potrebno, pravdu u ovom slučaju tražiti i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.