latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:55 | Autor: Index.hr

Plenković o pozdravu "Za dom spremni": Trebalo je da reaguje policija

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je na ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji se uprkos zabrani i ove godine čuo na više manifestacija u okviru obilježavanja Dana pobjede u Hrvatskoj, trebalo da reaguje policija, a potom sud.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

- Na to sve treba da reaguje policija, a kasnije o tome treba da odlučuju sudovi. Ono što, koliko ja shvatam, policija stalno ponavlja je da brojne aktivnosti koje oni pokrenu na kraju ne završe onako kako su mislili - rekao je Plenković.

To je više, kako kaže Plenković, stvar prakse. Policija je, prema njegovim riječima, trebalo da reaguje ako smatra da je došlo do prekršaja.

Premijer Hrvatske je komentarisao i izjavu ministra pravosuđa Dražena Boškovića za kojeg je prihvatljivo uzvikivanje ustaškog pokliča "Za dom spremni", kada je riječ o pripadnicima HOS-a na čijem grbu se nalazi utisnut taj pozdrav.

- Dobro, gledajte, u onim preporukama koje je Vijeće za suočavanje s prošlošću reklo, stoji da je dozvoljeno uvažiti simbole jedinica koje su učestvovale u odbrani Hrvatske za vrijeme domovinskog rata - prokomentarisao je Plenković.