latinica  ћирилица
07/08/2019 |  18:34 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Šahovski šampion Karpov posjetio Trebinje

Dugogodišnji svjetski prvak i osvajač velikog broja šahovskih turnira, jedan od najvećih šahista svih vremena, Anatolij Karpov boravio je u Trebinju. Odigrao simultanku sa šahistima iz Hercegovine i najavio mogućnost saradnje, organizovanje turinira svjetskog nivoa na krajnjem jugu Srspke.

Јedan od najvećih, legenda šaha, igrač sa najviše osvojenih turnira u istoriji ove igre, na deset tabli odigrao je simultanku sa mladim nadama i skusnim šahistima. Karpov je osnivač više šahovskih akademija širom svijeta. Posjeta Trebinju je prvi korak za uspostavljanje saradnje sa šahovskim klubovima u ovom dijelu Srspke. Za mlade šahiste ima savjet za uspjeh.

- Da je to lako reći u jednoj rečeniici, svi bi bili prvaci. Ono što treba za takav uspjeh je predan rad, i morate znati da taj rad nije lak - istakao je Karpov.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje šahovskih klubova iz Trebinja i Republike Srpske sa Karpovim akademijama šaha, a ciljna grupa su mladi i perspektivni šahisti.

- Uspješne škole su tamo gdje ima entuzijasta za šah, onih koji će raditi sa djecom, i zadatak stariji šahista je da se talenat otkrije i da pomognu da se razvije u pravom smjeru - poručio je Anatolij Karpov.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja najavljuje nove šahovske projekte u Dučićevom gradu.

- Dogovorili smo se da u Trebinju organizujemo međunarodni turnir svjetskog glasa, naravno uz pomoć Karpova i šahovskih klubova sa ovog područja - istakao je Ćurić.

Boravak Karpova u Trebinju organizovali su Šahovski klub "Trebinje" i "Nikšić" i "Grad sunca".