X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/08/2019 |  08:32 ⇒ 13:00 | Izvor: SRNA

Počinje 59. Sabor u Guči

U Guči danas počinje 59. Dragačevski sabor trubača koji će trajati do 11. avgusta, pod sloganom "Najzvučnija letnja destinacija".
Guča  (Foto:Profimedia) -
Guča (Foto:Profimedia)

Svečano otvaranje zakazano je za 11.00 časova kod Spomenika trubaču podizanjem saborske zastave i intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", a manifestaciju će otvoriti ovogodišnji domaćin Sabora ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Prvog dana Dragačevskog sabora trubača biće otvorene izložbe samoukih likovnih umjetnika, Sajma knjiga i Sajma turizma, te privredne izložbe, a biće održano i takmičenje pionirskih i omladinskih trubačkih orkestara Srbije, kao i nastupi više folklornih i pjevačkih grupa.

U večernjim časovima najavljena su dva koncerta majstora trube - Saše Krstića i Dejana Јevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe Crvena jabuka.

Na višednevnom programu Sabora su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najljepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifestacija "Stara dragačevska svadba", više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića i Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finalnom takmičenju Sabora trubača, koje je na programu u nedjelju, 11. avgusta, u 20.00 časova takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Prvi Dragačevski sabor trubača u Guči održan je sredinom oktobra 1961. godine, kada su u takmičenju učestvovala četiri orkestra.