latinica  ћирилица
08/08/2019 |  09:22 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Majkić: Godišnji plan neće biti upućen u Brisel

BiH neće poslati Godišnji nacionalni plan u Brisel, tvrdi član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je naglasila da to neće biti učinjeno jer se mora nastaviti usklađivanje stavova i interesa svih nivoa vlasti, kako piše u principima za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

- Nigdje ne piše da će ANP biti upućen, što znači da to neće biti urađeno - rekla je Majkićeva za Glas Srpske.

Prema njenim riječima, nastavljaju se integracioni procesi u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući stavove i interese svih.

- Srpska je nivo vlasti i poznat je njen stav o tome. Јesmo za odnose sa NATO-om, jesmo za održavanje svjetskog mira i da vojnici iz BiH budu uključeni u to, ali u skladu sa relevantnim odlukama - rekla je Majkićeva, koja je član SNSD-a.

Spoljnu politiku, dodala je ona, vodi Predsjedništvo BiH, a ne neka komisija koja je formirana kao radno tijelo Savjeta ministara.

- Mora biti postignut konsenzus u Predsjedništvu kade je riječ o odbrani - rekla je Majkićeva i dodala da je Srpska ispoštovala u dogovoru stavove iz Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

Majkićeva kaže i da je ANP toliko loše napisan da bi se morao ponovo pisati.

- To je napisala grupa ljudi koja nema ni težinu da brani to pred NATO-om, a kamoli da šalje konačan materijal, što je vezano za spoljne poslove, a nije ni nadležna za to - naglasila je Majkićeva.