latinica  ћирилица
08/08/2019 |  09:37 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Јanković: Svi bi da posude malo srpske istorije

Multimedijalni umjetnik Nenad Јanković, alijas Nele Karajlić, ocijenio je da je Srbija mala, ali da ima ogromnu istoriju koju bi mogla da izvozi i posuđuje, te da izgleda da je taj proces u toku jer bi svi okolo da posude malo.

- Svi oko nas bi da posude nalo naše istorije što srednjovjekovne, što novovjekovne, što one u vezi sa 20. vijekom - naveo je u autorskom tekstu za Blic Јanković, koji je već drugu sezonu i voditelj kviza na RTS-u "Јa volim Srbiju".

Ali, dodao je on, Srbi imaju dovoljno crkava, bitaka, pisaca, naučnika, da, kada bi im i oteli pola, mogli bi da nastave kviz "Јa volim Srbiju", koji sadrži mnogo pitanja o istoriji Srbije i njenim poznatim ličnostima.

Јanković je naveo da ovaj kviz ima u svakoj sezoni po 30 epizoda, a da pitanja nikada nisu bila ista, te da postoje mnogi veliki evropski narodi koji ne bi mogli da sastave ni tri epizode jer bi im ponestalo materijala.

Navodeći da zna koliko Srbija ima mana, on ističe da se ponekad dogodi da mora da bude na nju i ponosan zbog silne djece matematičara koja svako malo donose nagrade sa svjetskih takmičenja.

Јanković je dodao da se može biti ponosan i na silne srpske sportiste, koji "imaju više zlata od Narodne banke", te na tenisera Novaka Đokovića i druge.

Nele Karajlić je istakao da je uvijek ponosan na Srbiju kako reaguje na nevolju jer kada na Srbina udari neka pošast, prirodna kataklizma ili rat, u njemu se probude najplemenitija osjećanja koja su u doba mira i prosperiteta uglavnom nevidljiva i potisnuta koristoljubljem i sebičnošću.

- Kada bi Srbi živjeli pod stalnim pritiskom nesreća i katastrofa, bili bismo najplemenitiji narod - dodao je on.

Јanković je, kao momenat kada je bio najponosniji na Srbiju, opisao susret sa nekadašnjim prijateljem iz Sarajeva koji u Amsterdamu snima dokumentarne filmove o raznim svjetskim fenomenima, pa i migrantima.

- Sa mnogima je razgovarao i kaže mi da ih je /migrante/ od svih zemalja kroz koje su prolazili najljepše primila Srbija. E, tad sam bio najponosniji na svoju zemlju. Tada sam zaplakao - naveo je Јanković.