latinica  ћирилица
08/08/2019 |  10:41 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Rača: Obustava rada špeditera

Špediteri i autoprevoznici na carinskom terminalu u Rači i danas su obustavili rad, nezadovoljni zbog, kako tvrde, namjere Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ukloni postojeći terminal na Rači i na drugoj lokaciji napravi novi.

Iz Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, tražili su hitan sastanak s nadležnima, ali im je odgovoreno da je on odgođen zbog godišnjih odmora. Ne budu li njihovi zahtjevi prihvaćeni i narednih dana nastaviće blokadu rada terminala.

U Udruženju autoprevoznika ne prihvataju inicijativu za izgradnju novog carinskog terminala. Podsjećaju da je u izgradnju postojećeg, Evropska unija prije 14 godina uložila 11,5 miliona evra. Njegovo gašenje zbog, kako tvrde, ličnih interesa pojedinaca, je nedopustivo.

- Nećemo i ne želimo razgovarazi sa Upravom za indirektno oporezovanje o premještanju na novi terminal. Ako nas zovu na sastanak o toj temi, onda nemamo o čemu da razgovaramo. Naš jedini zahtjev je da sjednemo i razgovaramo da se ovaj terminal dovede u normalne uslove za boravak i rad - navodi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja autoprevoznika.

Špediteri kažu da na ovom terminalu godišnje urade oko 60.000 carinskih deklaracija, vrijednosti oko tri miliona KM. Preseljenje terminala bi, kažu, moglo ugorziti njihovo poslovanje.

- Smatramo da će ovo povećati troškove i nama i uvoznicima i prevoznicima - kaže Radmila Koprivica.

Prema podacima Udruženja autoprevoznika Republike Srpske, od registrovanih 3.700 prevozničkih firmi, u posljednjih deset godina potpuno je ugašeno deset odsto, dok ih je oko 1.400 otišlo u inostranstvo.

- Nisam nikako za presljenje terminala. Troškovi po kamionu su 150 KM za preseljenje ovdje. Izgubićemo dvostruko više vremena i gdje smo mi u svemu tome. Ne postoji šansa da će bilo koji prevoznik ni za jedan fening da podigne cijenu vožnje. I kako ćemo s tim biti zadovoljni? - pita vozač Radovan Vukajlović.

U Upravi za indirektno oprezivanje BiH kažu da će prije donošenja bilo kakve odluke o promjeni lokacije, biti saslušani stavovi špeditera i autoprevoznika.