latinica  ћирилица
08/08/2019 |  12:03 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Odbijen zahtjev Suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o VSTS

Ustavni sud BiH u julu je odbio zahtjev Suda BiH za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH koje se odnose na ocjenjivanje rada predsjednika i sudija u Sudu BiH, potvrdio je Srni registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

- Ustavni sud je na sjednici od 5. jula odbio zahtjev Suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o VSTS-u, navodeći da su osporene odrebe u skladu sa Ustavom - rekao je Mijan.

Sud BiH, odnosno sudija Јadranka Brenjo, podnijela je 25. marta zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o VSTS-u koje se odnose na ocjenjivanje rada predsjednika i sudija u Sudu BiH.

Vijeće Ustavnog suda BiH je u odgovoru navelo da podnosilac zahtjeva izlazi iz okvira tužbe i pokušava da uspostavi nadležnost Ustavnog suda.

Prema ocjeni sudskog Vijeća, zahtjevom za ocjenu kompatibilnosti odredaba Zakona o VSTS-u pokušava se "zaobilaznim putem i na mala vrata izdejstvovati stav Ustavnog suda o ustavnosti i zakonitosti predmetnih kriterijuma".

Ustavni sud je u odgovoru naveo da je Zakonom o VSTS direktno propisano da Savjet ima nadležnost da utvrđuje kriterijume za ocjenjivanje rada sudija Suda BiH.