latinica  ћирилица
08/08/2019 |  13:16 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

HDZ: Podrška nastavku saradnje sa EU

HDZ je saopštio da je u potpunosti opredijeljen za evropski put BiH i pozvao zvaničnike EU, ambasadore drugih zemalja i diplomatske predstavnike na saradnju koja podupire razvoj političkog i društvenog konsenzusa na opštu dobrobit BiH.
HDZ BiH - Foto: ilustracija
HDZ BiHFoto: ilustracija

U HDZ-u BiH ističu da je evropska perspektiva prepoznat podsticaj dijaloga, napretka i razvoja BiH, te bitan činilac u viziji stabilne, perspektivne i multietničke evropske zemlje.

- HDZ BiH iskazuje zahvalnost i pozdravlja napore ambasadora Lars-Gunar Vigemarka i Delegacije EU u BiH na ulozi i podršci u potpisivanju Principa za formiranje vlasti na nivou BiH - navedeno je u saopštenju.

Pomažući ispunjavanje evropskih ciljeva, u HDZ-u ističu da je Vigemark putem svog zalaganja podržao harmonizaciju sa Strategijom proširenja koja je jasno naznačila potrebu za jačanjem demokratskih institucija i konstruktivnog dijaloga, posebno na parlamentarnom nivou.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su prije dva dana u Sarajevu potpisali dokument Principi za formiranje vlasti na nivou BiH kojim je dogovoreno da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, te izmjene Izbornog zakona i ukidanje nadležnosti OHR-a.