X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/08/2019 |  14:10 | Izvor: SRNA

Izdata 222 prekršajna naloga u vrijednosti od 437.900 KM

Republička inspekcija rada je u prvom polugodištu izvršila 2.543 kontrole, od čega su u 823 slučaja utvrđene nepravilnosti, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net) -
Inspektorat Republike Srpske (foto: inspektorat.vladars.net)

Poslodavcima je izrečeno 635 upravnih mjera kojima je naređeno otklanjanje propusta u radu, dok su zbog počinjenih prekršaja izdata 222 prekršajna naloga u vrijednosti od 437.900 KM, a nadležnim sudovima je podneseno 60 prekršajnih prijava. 

- Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, raspored radnog vremena i vođenje evidencije o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, sprovođenje poslova zaštite na radu - navode u Inspektoratu.

Kako se naglašava, posebna pažnja u kontrolama svih nadležnih inspektora usmjerena je na suzbijanje neprijavljenog rada. 

- Za šest mjeseci je po osnovu ugovora o radu kontrolisan je 6.181 radnik zatečen na radu, od kojih 138 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja - ističe se u saopštenju.

Prema podacima dostavljenim od jedinica lokalne samouprave, 12 gradskih i opštinskih inspektora rada u prvom polugodištu izvršilo je 900 kontrola u kojima su poslodavcima izdali 114 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdali 55 prekršajnih naloga u vrijednosti od 109.750 KM.

Na radu su zatekli i 49 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu sa poslodavcem.

U istom izvještajnom periodu registrovano je pet povreda sa smrtnim ishodom i 41 teža povreda na radu. Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu.

Iz Inspektorata ističu da će djelovanje inspekcije rada i u narednom periodu biti prioritetno usmjereno na bezbjednost i zdravlje na radu u rizičnijim delatnostima, zaštitu osnovnih radničkih prava, borbu protiv sive ekonomije i rada na crno.