X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Obavijest
08/08/2019 |  15:59 ⇒ 09/08/2019 | 08:32 | Izvor: RTRS

Višković za RTRS: Moguća nova tužba protiv Federacije BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je za našu televiziju da je imao zakonsku obavezu da zaštiti budžet Srpske, zbog čega je potpisao tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od 35 miliona maraka od raspodjele prihoda od indirektnih poreza. Rekao je da se iznos odnosi samo na period od juna 2017. do decembra 2018. godine, a da će i za ostatak duga, ako pitanje koeficijenata ne bude riješeno, biti podnesena nova tužba.

Kaže da je i to jedno od pitanja koje čeka formiranje nove vlasti na nivou BiH.

- I sa stanovišta i propisa Republike Srpske, ja kao predsjednik Vlade dužan sam da vodim računa o budžetu Srpske i o zaštiti tog budžeta. Prema tome dovoljno smo dali prostora i vremena čekajući obećanja sa raznih strana o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH. Ponavljam, više nije bilo prostora i moja je zakonska ovaveza da štitim budžet Republike Srpske. i kao predsjednik Vlade bio sam prinuđen da tražim od naših institucija da podnesu tužbu. Tužbu je podnijelo naše Pravobranilaštvo Sudu BiH - rekao je on.

Oko raspodjele koeficijanata, Višković kaže da je tu sve zakonom propisano.

- Prema tome, UIO sračunava te koeficijente kvartalno i ovdje se postavlja jedno objektivno pitanje da li to vlast na nivou Federacije BiH ne vjeruje UIO. Sada, da li i mi treba da postavimo da li nama ta UIO treba ili ne treba i za šta ona nama služi ako nema povjerenja. Ako neko nema povjerenje u tu upravu onda treba jasno i glasno to da kaže i da traži neku reviziju - naglasio je predsjednik Vlade Srpske za RTRS.