latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:08 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Haški istražioci zatirali tragove zločina na Kosmetu

Istražioci Haškog tribunala koji su "navodno" sprovodili istrage o masovnim grobnicama i zločinima koje su počinili pripadnici terorističke OVK "učinili su sve da se zatru tragovi zločina i na taj način su se direktno uključili u izvršenje zločina", ističe se u dokumentu Komisije Vlade Srbije za nestala lica.
Masovne grobnice srpskih žrtava na Kosovu (foto: www.blic.rs) -
Masovne grobnice srpskih žrtava na Kosovu (foto: www.blic.rs)

U dokumentu se navodi da su 30. jula 1999. godine Soni Bjork, Lenart Palm, Ulf Nordstrom, Leif Anderson i forenzičar Andres Erikson oko 13.30 časova pronašli u mjestu Lugovo, na obali rijeke Istok u blizini istoimenog grada, tri ženska tijela i za sada nije poznato da li su sahranjena ili prebačena na neku drugu lokaciju gdje su ostavljena da istrule.

- Prvo tijelo je pronađeno u poluraspadnutom stanju sa 13 vidljivih uboda načinjenih oštrim predmetom. Prema kasnijim informacijama to je bilo tijelo Ljupke Đurić, otete Srpkinje sa područja opštine Istok - navodi se u dokumentu.

Prema istom izvoru, drugo tijelo, koje nije identifikovano, pronađeno je na razdaljini oko 90 metara od prvog tijela i na njemu su takođe bili vidljivi ubodi naneseni tupim i oštrim predmetima.

Posmrtni ostaci treće ženske osobe istražioci su pronašli u riječnom koritu i na njemu su takođe bile vidljive ubodne rane nanesene oštrim predmetima.

U izvještaju koju su sačinili istražioci, a do koga je došla Komisija Vlade Srbije za nestala lica, nema podataka o daljem postupanju sa nađenim tijelima.

Iz Komisije su u više navrata tražili od UNMIK-a, kasnije i EULEKS-a, da bude sprovedena dodatna istraga, uključujući i saslušanje haških istražitelja, kako bi bar bila poznata lokacija gdje su, ukoliko je to urađeno, prebačena tijela ubijenih Srpkinja, ali do danas odgovor nije dobijen.

Porodice nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosova i Metohije insistiraju da Specijalno tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine nad Srbima istragom obuhvati i "pojedine- identifikovane" predstavnike međunarodne zajednice koji su na osnovu raspoložive dokumentacije svojim postupanjem postali saučesnici zločina nad Srbima.

U dokumentu Komisije za nestala lica ističe se da ovo nije prvi slučaj uništavanja tragova zločina prebacivanjem posmrtnih ostataka ili nehumanim postupanjem sa stradalim osobama, neobezbjeđivanjem lokacije ili posmrtnih ostataka.

- U velikom broju slučajeva predstavnici međunarodne zajednice su ostavljali tijela kako bi ih divlje životinje rastrgle i na taj način su u potpunosti uništeni svi tragovi zločina, a porodice stradalih dovedene u situaciju da nikada ne mogu dobiti posmrtne ostatke i sahraniti žrtve zločina - naglašava se u dokumentu.

Iz Komisije navode da je slična, ako ne i istovjetna sudbina, zadesila ubijene Srbe sahranjene na lokaciji muslimanskog groblja u Prištini, kao i na lokaciji masovne grobnice Dulje kod Suve Reke, gdje su u prisustvu UNMIK policije prebacivana tijela lica koja su KFOR i UNMIK pronalazili na terenu.

Sva tijela su sahranjivana u vrećama, po nekoliko njih u jednoj vreći sa brojivima iz protokola, ali su i jedna i druga lokacija bile neobezbijeđene, što su zločinci iskoristili da skidanjem i raznošenjem metalnih pločica sa brojevima u potpunosti unište tragove, dodaje se u dokumentu.

Porodice i Komisija sumnjaju i svoje sumnje dokumentuju dokaznim materijalima da je cilj istražitelja bio da ekshumiraju i identifikuju isključivo albanske žrtve, te dodaju da su masovne grobnice i tijela ubijenih Srba "neprofesionalnim odnosom", izvjesno ciljano, ostavljali nezaštićene kako bi se abolirali počinioci zločina.

- Nažalost, nije rijetka pojava da je postupanje istražitelja i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija bilo zlonamjerno, a slučaj "Lugovo" je samo jedan u nizu takvih postupanja - navodi se u izvještaju ekipe srpskih patologa koji su naknadnim eshumacijama i ekspertizama nastojali i nastoje da utvrde vrijeme i uzroke smrti lica koja su pronalažena i pronalaze se na "zapuštenim lokacijama" na Kosovu i Metohiji.