latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:18 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

"Licidersko srce" u Višegradu i Andrićgradu

Ovogodišnji, 11. Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce", biće održan na dvije lokacije u Republici Srpskoj i isto toliko u Srbiji. U Republici Srpskoj folklorne grupe će nastupiti u Višegradu i Andrićgradu, a u Srbiju u Užicu i na Zlatiboru.

Na festivalu će umjeće prikazati čak 1.000 dječaka i djevojčica iz ukupno 10 zemalja. Pored Srpske i Srbije učestvuju folklorne grupe iz još osam zemalja. Ceremonija otvaranja počeće defileom učesnika, a čast da organizuje ovu svečanost, pripala je Višegradu.

- Nama je čast da ugostimo toliki broj dječaka i djevojčica u našem gradu. Sigurno da ovakve manifestacije daju jednu ljepšu sliku Višegradu, ali i povećava broj turista kojih je sve više - istakla je Јovana Borovčanin Đurević, službenica za informisanje Opštine Višegrad.

Međunarodni dječiji festival folklora nastao je na inicijativu Udruženja građana "Era" iz Užica. Vrlo brzo, stigla im je podrška lokalne vlasti, tako da je ova manifestacija u ovom gradu postala tradicionalna.

- Trudimo se da logistički podržimo ovakve projekte - napominje Ivan Stanisavljević, zamjenik predsjednika Opštine Užice.

Pokrovitelj festivala je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a važnost "Liciderskog srca" prepoznala je i Republika Srpska, tako da je suorganizator naše predstavništvo u Srbiji.

- Ova manifestacija je pokazatelj odlične saradnje Srpske i Srbije, ali i pokazuje ogroman turistički potencijal Republike Srpske i Srbije - riječi su Mlađena Cicovića, direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

"Licidersko srce" počinje 15. avgusta i trajaće ukupno pet dana, do 19. avgusta. Organizaciji festivala pomogli su i Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministarstvo spoljnjih poslova Republike Srbije.