latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:32 | Autor: SRNA

Ministarstvo odbrane dobilo mišljenje sa rezervom

Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara dobilo je mišljenje sa rezervom od Kancelarije za reviziju institucija BiH u konačnom izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. godinu.
Ministarstvo odbrane BiH - Foto: RTRS
Ministarstvo odbrane BiHFoto: RTRS

Međutim, u odnosu na prethodni izvještaj za 2017. godinu, postignut je evidentan napredak u Ministarstvu odbrane, pa je stoga Kancelarija za reviziju institucija BiH dala pozitivno mišljenje na usklađenost finansijskih transakcija i informacija u svim materijalnim aspektima u skladu sa zakonom i drugim propisima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

To podrazumijeva da je obezbijeđeno namjensko, svrsishodno i zakonito korištenje raspoloživih sredstava za realizaciju utvrđenih programskih ciljeva institucija odbrane, čime je osigurano ekonomično, efikasno i efektivno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je mišljenje sa rezervom dato prevashodno jer u vrijeme sačinjavanja izvještaja proces procjene i knjiženja pokretne perspektivne vojne imovine još nije bio završen, a sve zbog kompleksnosti aktivnosti komisija na terenu.

U međuvremenu je Ministarstvo odbrane učinilo ogroman napor na realizaciji ove aktivnosti, tako da je procjena i knjiženje završeno zaključno sa 31. julom 2019. godine, navodi se u saopštenju.

U izvještaju je konstatovano da je Ministarstvo odbrane učinilo značajne napore na rješavanju pitanja nepokretne perspektivne vojne imovine.

Ministarstvo odbrane napominje da kontinuirano od 2015. godine do danas dobija mišljenje s rezervom od Kancelarije za reviziju institucija BiH i dodaje da to govori o napretku u nekoliko oblasti u odnosu na raniji period, a posebno u sistemu javnih nabavki, materijalno-finansijskog poslovanja i upravljanju ljudskim resursima.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo nakon preuzimanja i analize izvještaja i preporuka iz izvještaja preduzelo niz mjera i aktivnosti na pripremi i izradi integralnog akcionog plana za otklanjanje utvrđenih nedostataka i primjeni preporuka iz izvještaja o finansiskoj reviziji Ministarstva odbrane za 2018. godinu.

Cilj preduzetih mjera i radnji jeste ukupno unapređenje rada institucije, dodaje se u saopštenju.