latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:39 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Banjaluka dobila gradsku baštu

Banjaluka je prvi grad u Republici Srpskoj i BiH, koji je dobio gradsku baštu, po ugledu na evropske gradove. Prvim korakom u realizaciji tog projekta, građanima je omogućeno da za svoje potrebe uzgajaju voće, povrće, začinsko bilje i cvijeće, po prinpicima ekološkog uzgoja.

Grad je podržao ideju udruženja građana "Gradske Bašte" i obezbijedio lokaciju u Drakuliću, ukupne površine pet hiljada kvadratnih metara. Zemljište je dato na privremeno korištenje za potrebe realizacije projekta "Banjalučka gradska bašta" i neće se koristiti za komercijalnu proizvodnju.

- Ova zemlja sama od sebe nije plodna, ali, trudom i radom naših sugrađana, ovdje uspijevaju razne vrste voća, povrća i bilja. Grad će zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekta i dobrim rezultatima, nastaviti da podržava ove aktivnosti i proširiće kapacitete projekta, jer postoji značajna zaintersovanost građana - istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Savremeni model urbanih bašta posljednjih decenija doživljava veliku popularnost širom svijeta, a podrazumijeva zajedničko upravljanje baštom samih korisnika i drugih zainteresovanih građana i udruženja.

- Riječ je o bio proizvodnji, što znači da nema unosa vještačkih đubriva, niti bilo kakve hemije. Radimo u skladu sa prirodom, te veliki značaj imaju i obuke koje dajemo našim sugrađanima kako da na najprirodniji način uzgajaju namirnice koje svakodnevno koriste - istakla je Milka Tamamović, koordinator projekta "Gradske bašte".

Ciljevi koji se žele ostvariti ovim projektom su: podizanje svijesti o potrebi ekološke proizvodnje hrane, sakupljanje i očuvanje starih i rijetkih sorti sjemena, promocija i edukacija građana o zdravom načinu života i uzgoju hrane u urbanoj i ruralnoj sredini.