latinica  ћирилица
08/08/2019 |  16:57 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Han Pijesak: Dvorana "Kosovo i Metohija" otvorila vrata

U Han Pijesku otvorena je nova dvorana "Kosovo i Metohija", nekadašnji Sokolski dom, u čiju je rekonstrukciju uložena 351 hiljada maraka. Riječ je o jednoj od najstarijih zgrada u Han Pijesku, koja je za vrijeme Kraljevine Јugoslavije bila spomen-dom kralja Aleksandra kojeg su napravili sokolari za Aleksandra Karađorđevića.

Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 103.000 KM, Vlada Republike Srpske 174.000 KM i tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik 73.000 KM. Ovo zdanje je na ponos svih građana Han Pijeska.

- "Han Pijesačani su s ponosom dali ime dvorani "Kosovo i Metohija" i ovo je poruka našoj braći na Kosovu i Metohiji i majki Srbiji da smo mi uvijek uz njih i uvijek ćemo biti - rekao je načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji nije krio zadovonjstvo urađenim.

- Hvala opštini Han Pijesak. Ovo je velika poruka za Kosovo i Metohiju, koliko je Republici Srpskoj stalo do njih i jasan signal da nisu zaboravnjeni i ostavljeni - istakao je Arlov.

Ime Kosovo i Metohija je simbol zajedništva i podrške Srba sa obje strane rijeke Drine.

- Ovo je jedna u nizu akcija koje ćemo pokrenuti. To je obaveza prema svakom Srbinu koji je nosi u sebii želi dobro svom narodu - napomenuo je Damjan Јović, zamjenik direktora Kacelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji.

Boško Tomić, izaslanik Srpskog člana Predsjedništva BiH napominje značaj ovakvih projekata.

- Han Pijesak je jedna od lokalnih zajednica koja baštini tradiciju srpskog naroda dajući novoj dvorani baš ovakvo ime kao što je "Kosovo i Metohija" - riječi su Tomića.

Dvorana će imati široku namjenu i koristiće se za sportove bez lopte, predviđena je sala za izložbe i prijeme, a u narednom periodu treba da bude riješen problem grijanja objekta.