latinica  ћирилица
08/08/2019 |  17:10 ⇒ 21:50 | Autor: RTRS

Ugroženo snabdijavanje električnom energijom u cijeloj BiH (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u intervjuu za RTRS da je ključni problem preduzeća Elektroprenos BiH taj što se zbog neformiranja vlasti na nivou FBiH i BiH nije imenovao novi direktor, te dodao da je zbog toga "zarobljen" novac koji je predviđen za investicije.
Elektroprenos BiH - Foto: RTRS
Elektroprenos BiHFoto: RTRS

- Tamo se nalazi novac, tačnije oko 170 miliona KM. Ta sredstva su predviđena za investicije upravo u toj oblasti. To nije novac za plate, za budžete ili Vladu, za penzije... - naveo je premijer Sprske.

Višković je naveo da već postoji veliki problem u Višegradu.

- Mi imamo u našoj čvornoj stanici u Višegradu jedan transformator koji je izgorio i to je definitivno potvrđeno. Mi smo već donijeli odluku da idemo u nabavku novog. Ljudi tamo ispituju i drugi transformator i veliko je pitanje da li je i on ispravan ili je i on izgorio. To znači da se može desiti da čvorna stanica u Višegradu više nema funkciju, kao i da dođemo u situaciji da nećemo moći da prodajemo višak električne energije Srbije - istakao je on.

Premijer je rekao da postoji problem i u Banjaluci, koja funkcioniše u posljednjih 10 godina sa dvije trafo stanice, te dodao da je skoro bio problem u Mostaru kada je izgorio transformator.

- Veliki je problem što se zbog svega ovoga ugrožava isporuka električne energije u budućnosti i u cijeloj BiH - naglasio je on.