X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/08/2019 |  18:14 ⇒ 09/08/2019 | 10:50 | Izvor: RTRS

Vlada Srpske razmatra novu odluku o povećanju najniže plate (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u intervjuu za RTRS da će Vlada ozbiljno razmotriti da u narednom periodu dođe do povećanja najniže plate.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Pratićemo iznos najniže plate u drugom entitetu i reionu i kretaćemo se u tim granicama. Vidjećemo kada ćemo donijeti odluku, ali ozbiljno razmatramo to pitanje - poručio je on.

Premijer je objasnio zašto se jedan dio poslodavaca buni zbog najave povećanja najniže plate.

- Јedan dio poslodavaca uplaćuje poreze i doprinose svojim zaposlenim na najnižu platu, ali ja odgovorno tvrdim da ti njihovi zaposleni ne rade za tu najnižu platu, nego oni to njima daju, kako mi kažemo iz "koverte". Oni se bune, jer će poslije morati da uplaćuju doprinose i poreze na taj veći iznos - naglasio je Višković.

Najavljene izmjene Zakona o inspekciji

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će izmjene Zakona o inspekciji u obliku nacrta biti već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine početkom septembra, te dodao da su i socijalni partneri uključeni u ovaj proces.

- Prihvatio sam zahtjev socijalnih partnera da se ne žuri sa ovom zakonskim rješenjem, kako bi došli do najbolje odluke. Biće organizovana i javna rasprava. Ove nove izmjene će biti na snazi od 01.01.2020. godine - istakao je on.

Ovaj zakon je sistemski i trebao bi da riješi pitanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Naglasio je da će u novom zakonskom rješenju biti rigoroznije mjere ako dođe do štete načinjenje prema budžetu ili ako poslodavac ne prijavi radnika.

- Mi sada uvodim da inspektor pored novčane kazne mora podnijeti prijavu tužilaštvu. Ključna je stvar da povećamo prihode u budžetu, kako bi mogli smanjiti zbirtnu stopu doprinosa i poreza - pojasnio je premijer Srpske za RTRS.

U skladu sa rastom budžeta, biće i veće penzije

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se može očekivati novo povećanje penzija u Srpskoj.

- Naš dogovor sa Udruženjem penzionera je da pratimo prilive u budžet i kad god se u budžetu nađe prostor da dođe do povećanja, mi ćemo to i uraditi. Ne postoju neki dinamički plan, ali mi imamo i redovno usklađivanje penzija svake Nove godine za sljedeću godinu - kaže Višković.

Premjer je istakao da ove Nove godine očekuje da će povećanje penzija biti znatno veće, te dodao da očekuje procent veći od 3,5 odsto.