latinica  ћирилица
08/08/2019 |  19:01 ⇒ 09/08/2019 | 07:57 | Autor: RTRS

Opozicija želi da sačuva fotelje u Sarajevu!

Dogovor o formiranju Savjeta ministara i danas je najvažnija politička tema. Zvaničnici Srpske i danas poručuju da je u dokumentu naglašena koordinacija i uvažavanje stavova svih nivoa vlasti. Oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić. Poručuje da dogovor neće podržati ako Godišnji nacionalni plan o NATO-u ne bude usvojen.

Izborni rezultat i volja građana mora da bude sprovedena. Logično je da će pobjednici koji su istinski predstavnici sva tri naroda u BiH da formiraju vlast, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Za nju i za narod, jasno je, kaže, da su već drugu godinu gubitnici SDS i PDP, a opet pokušavaju da nađu partnere za vlast na nivou BiH, iako ih narod nije izabrao. U sporazumu SNSD-a, SDA i HDZ-a nema ništa sporno i obavezujuće, to je set principa na kojima će se voditi buduća bh. vlast, koji se ne kose sa već poznatim i utvđenim stavovima institucija, poručuje predsjednica Republike.

- To znači ponovo set različitih mjera reformi, ekonomskih, socijalnih i finansijskih da bismo obezbjedili neko kretanje dalje zato što smo u toku predhodne reformske agende zabilježili određene pomake,  veći rast nivoa zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, bilo je nekih pozitivnih stvari - istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uslovljavao niti bilo šta problematizovao, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Uvjeren je da će sve biti završeno u dogovorenom roku. "Znam da je svima stalo da se sve što prije okonča i nastavi evropski put BiH", naglasio je Dodik.

- Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara. Rok je 30 dana. Vidjećemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu - poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNDS-a.

Komentarišući optužbe opozicije da je potpisivanjem sporazuma kapitulirao, Dodik kaže da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, i da je opozicija u Savjetu ministara dozvolila da prođe realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kaže da nije dogovoreno sporazumom da BiH pošalje Godišnji plan za NATO.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je za Srnu da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo NATO-u. BiH neće poslati taj dokument, tvrdi član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić. Šef Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić rekao je da se u Sporazumu ne spominje članstvo, već isključivo saradnja sa Alijansom.

- U Članu 3 spominje se samo saradnja, nema nijedne riječi o članstvu. Harangu je pokrenula opozicija s ciljem ostanka na funkcijama - tvrdi Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH.  

Integracioni procesi biće nastavljeni u skladu sa Ustavom i zakonima isključivo usklađujući stavove i interese svih nivoa vlasti u BiH - poručuju zvaničnici Srpske.